Energieleverancier Intergas wil vele malen groeien

Peter winkens communicatie

P E R S B E R I C H T

Dochter Deense DONG Energy opent nieuw kantoor in 's-Hertogenbosch

Energieleverancier Intergas wil vele malen groeien

Binnen enkele jaren een aantal maal zo groot worden als nu. Dat is het doel waar Intergas Levering, sinds oktober jl. dochter van de Deense energiegigant DONG Energy, op de Nederlandse markt voor staat. Dit moet natuurlijk ten koste gaan van de concurrenten. Dit is de boodschap die Intergas tot uiting bracht bij de opening van haar nieuwe kantoorpand in 's-Hertogenbosch. Burgemeester Rombouts van 's-Hertogenbosch gaf met zijn openingshandeling impliciet het startsein voor een grootscheepse wervingcampagne, waarmee Intergas de strijd aanbindt om marktaandeel.

DONG: voet aan de grond in Nederland
Intergas heeft op dit moment 150.000 klanten die goed zijn voor 200.000 contracten (elektriciteit en gas). Binnen enkele jaren moet dit verveelvoudigd zijn. Een mooi streven vindt moedermaatschappij DONG Energy. De reden ook waarom zij het leveringsbedrijf in oktober van Intergas Energie overnam na een veiling. En daarmee voor de neus van de ook geïnteresseerde Nederlandse marktpartijen, waaronder Essent en Nuon, wegkaapte. Met deze stap wil DONG voet aan de grond krijgen in Nederland. In haar thuismarkt kan DONG niet zo veel meer; de Deense energiemarkt is voor 60% in handen, van de Zweedse heeft zij al 35%. Nu dus de blik op de Nederlandse markt gericht. Niet alleen omdat hier volgens hen een interessant marktaandeel te verwerven is, maar ook omdat de Nederlandse markt een mooie opstap is naar de rest van Europa. Met een jaaromzet van 4,4 euro miljard in 2005 (en waarschijnlijk de 5 miljard euro overstijgend in 2006) is DONG een stevige partij, die Intergas graag de kans geeft haar ambities waar te maken. DONG is momenteel nog voor het overgrote deel in handen van de Deense staat (73%); een situatie die minimaal tot 2015 zal voortduren, al bestaat de mogelijkheid dat DONG in de toekomst (niet voor 2007) een beursnotering zal aanvragen.

Ontvlechting als eerste voltooid
Intergas Levering is het leveringsbedrijf dat is ontstaan uit de ontvlechting van het ruim 40 jaar bestaande en in Oosterhout gevestigde Intergas. Deze ontvlechting heeft geleid tot een drietal afzonderlijke bedrijven: het netbedrijf, het infrabedrijf en het leveringsbedrijf. Om vorm te geven aan die scheiding heeft het leveringsbedrijf (het bedrijf dat uiteindelijk zorgt voor de levering van elektriciteit en gas aan de particuliere en zakelijke eindgebruiker) zich nu centraler in Nederland gevestigd in 's-Hertogenbosch. Intergas Energie is het eerste energiebedrijf dat deze ontvlechting, die wordt gepropageerd door het Kabinet, inmiddels volledig heeft voltooid. Een omvangrijk proces, waarbij het zaak was drie afzonderlijke bedrijven over te houden met ieder een kansrijke, rendabele positie in de toekomst.

10 tot 25% besparing op jaarbasis
Intergas kiest voor een bijzondere marktbenadering om dit te realiseren. 'Houd uw energieverbruik in de hand!' is de claim die zij hierbij hanteert. De gehele, nieuwe opzet van de organisatie en de manier van werken is gericht op het samenwerken mét de klant aan het beheersen van het energieverbruik. Door de middelen die hiervoor ter beschikking zijn, kan de klant zijn verbruik verlagen met 10 tot 25% procent op jaarbasis. Daarnaast biedt Intergas interessante voorwaarden; een nieuwe klant die nu een vast energiecontract afsluit voor drie jaar (vaste prijzen), ontvangt een jaar gratis elektriciteit. Op deze manier is er voor elke gebruiker een gigantische besparing te realiseren ten opzichte van de huidige situatie. Dit aanbod en het vooruitzicht dat de prijzen na drie jaar niet verhoogd worden, kan Intergas doen door de gunstige inkoopvoorwaarden via haar sterke moeder DONG. In totaal kunnen dus besparingen gerealiseerd worden, die voor bijvoorbeeld geheel Noord-Brabant becijferd kunnen worden op vele tientallen miljoenen euro's.

Keuze voor 's-Hertogenbosch
De keuze voor 's-Hertogenbosch als nieuwe vestigingsplaats is vooral ingegeven door haar centrale ligging in het huidige marktgebied van Intergas, de strategische infrastructurele ligging, de kwaliteit van 's-Hertogenbosch als stad van zakelijke dienstverlening (o.a. met haar potentie op de arbeidsmarkt) en de aantrekkelijkheid van de gemeente 's-Hertogenbosch op het gebied van wonen, werken en recreëren.

's-Hertogenbosch, 18 mei 2006

Noot aan de redactie: voor nadere informatie: Peter Winkens Communicatie De Kemphaan 26
5271 LJ Sint Michielsgestel
T 073 - 55 15 250
M 06 - 46 07 08 05
E info@peterwinkenscommunicatie.nl

Intergas Levering BV uit 's-Hertogenbosch is een volle dochter van DONG Energy in Denemarken.
Intergas levert energie (elektriciteit en gas) aan ongeveer 150.000 gebruikers (met in totaal zo'n 200.000 contracten) vooral in Midden- en West-Brabant. Door de overname van het leveringsbedrijf van Intergas, als gevolg van de ontvlechting van de geïntegreerde activiteiten, door DONG richt Intergas Levering zich nu op het versterken van haar marktpositie met als ambitie te gaan behoren tot de topspelers van de Nederlandse energiemarkt. Zij weet zich hierbij gesterkt door haar grote Deense moeder DONG Energy, dat vrijwel geheel in staatshanden is. DONG is een internationaal opererend energiebedrijf met sterke groeiambities en neemt reeds een vooraanstaande positie in in de Scandinavische markt (w.o. marktleider in Denemarken). De totale jaaromzet van DONG Energy bedroeg in 2005 4,4 miljard euro.