Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
48 Vragen van mevrouw G. A. Oskam en mevrouw C.P. Sarolea.
(vragen binnengekomen op 18 mei 2006)


In Leidsche Rijn zijn inmiddels een aantal zogenaamde 'brede' scholen opgeleverd en in gebruik. Zowel D66 als SP is een groot voorstander van dit forumconcept. In de praktijk blijkt nu echter dat er facilitair gezien enige zaken niet goed geregeld zijn. Tijdens het bezoek van de gemeenteraad in de wijk Leidsche Rijn, bij Forum Waterwin, gaf de facilitymanager aan dat er bij het ontwerp van het gebouw niet of nauwelijks rekening gehouden is met de verschillende eisen die de gebruikers stellen aan het gebouw.

Bij Forum Voorn is dit de afgelopen jaren tot uiting gekomen in onder meer de klimaatbeheersing in het gebouw. Heel regelmatig was het in de sporthal veel te koud en in de klaslokalen veel te warm. Bovendien was het in veel ruimtes behoorlijk benauwd of zuurstofarm. In het huis-aan-huisblad Ons Leidsche Rijn stond op 17 mei een artikel over de toestand in de klaslokalen van de afgelopen weken. Het blijkt, ook bij navraag door D66 en SP, dat het zeer regelmatig veel te warm is in de klaslokalen. Temperaturen tussen 25 en 30 graden komen veel te vaak voor. De directeur van de school geeft aan dat dit onafhankelijk is van vuile roosters of werkzaamheden daaraan. D66 en SP vinden dit een volstrekt ongewenste toestand.

Dit alles leidt de D66 en SP fracties tot de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat het huidige klimaatsysteem ongewenste consequenties heeft
2. Bent u het met ons eens dat deze problemen structureel en zo spoedig mogelijk dienen te worden opgelost, doch uiterlijk voor aanvang van het nieuwe schoolseizoen na de zomervakantie?
3. Hoe wilt u dit, in samenwerking met het schoolbestuur, zo snel mogelijk oplossen?
4. Hoe wilt u dit soort problemen in de toekomst voorkomen bij nog op te leveren brede scholen?
5. Hoe wilt u de facilitaire diensten van brede scholen voortaan beter faciliteren?


---- --