Socialistische Partij

Irrgang: Geen armenmeter voor gas en licht

18-05-2006 * SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil niet dat de invoering van de zogenaamde slimme meter er toe leidt dat arme huishoudens worden gedwongen over te gaan op een prepaid contract. Het SP-Kamerlid vreest dat dit tot "zelfafsluiting" in de winter zal leiden als de energiekosten veel hoger zijn dan in de zomer.

Irrgang Op dit moment bereiden de energiebedrijven de invoering van `slimme meters' voor. Die meters kunnen op afstand worden uitgelezen, gedimd of afgesloten. Irrgang vreest dat de energiebedrijven deze slimme meters gaan gebruiken om hun incassoproblemen op te lossen over de ruggen van klanten met betalingsproblemen.

De Tweede Kamer heeft recent, mede op initiatief van de SP, besloten de rechtsbescherming van klanten te verbeteren, onder meer door afsluiten tijdens de wintermaanden te verbieden. Via de prepaidmeters zou dit verbod omzeild kunnen worden omdat de klant immers zichzelf afsluit. Daar komt geen incassoprocedure meer aan te pas.

Irrgang denkt dat de slimme meters overigens ook gebruikt kunnen worden om klanten met betalingsproblemen op een fatsoenlijke manier weer op de rails te krijgen: "Je kan via deze meters klanten waarschuwen als ze een opvallend hoog gebruik hebben en ze er op wijzen dat er goede mogelijkheden zijn voor energiebesparing."