Digitale Gemeente Houten

25 Jaar werken aan natuur

vrijdag 19 mei 2006 - Bron: Trefpunt

HOUTEN - Bij toeval kwamen ze er achter dat ze dit jaar 25 jaar bestaan. En misschien is dat wel typerend voor de Milieuwerkgroep Houten: er wordt hard gewerkt aan herstel en behoud van natuur en milieu, maar ze treden bijna nooit
op de voorgrond.

De milieuwerkgroep Houten (MWH) komt voort uit 'Aksie Groen', een groep die rond 1980 actief was in Schalkwijk en 't Goy. Het eerste echte wapenfeit was een paddenactie in 1981. "We werden daarover benaderd
door de provincie en hebben toen snel wat geregeld: gaas en palen, lege slasausemmers, stukje in de krant en de MWH bestond", aldus Rinus van den Heijkant, lid van het eerste uur. Regelmatig voerde de MWH samen met Aksie Groen overleg met wethouder Jonkers. Van den Heijkant: "Dat leverde niet veel op: wij waren jong en onervaren, Aksie Groen was dorps en de gemeente deed het eigenlijk niet zo slecht op natuur- en milieugebied."

Net als in de beginjaren ligt het accent van de MWH nog steeds op milieu-educatie. "Er is wel veel groen, maar niet veel natuur in Houten", stelt Ad van Heuven, de huidige voorzitter van de MWH. Toch zijn er in de loop der jaren wel een aantal successen behaald. Door de inzet van de MWH werden duizenden wilgen geknot en aldus behouden voor het landschap, werden veel weidevogels beschermd tegen omkomen en zijn er in samenwerking met de gemeente een aantal natuurfietsroutes uitgezet.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).