Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
19 mei 2006

The return of the parents:

Ouders van gehandicapte kinderen roepen Minister Hoogervorst op het matje.

Federatie van Ouderverenigingen biedt petitie en witboek aan tegen terugdraaien van subsidies.

Wim van Minnen, directeur van de Federatie van Ouderverenigingen, heeft gisteren in de Tweede Kamer een petitie aangeboden namens 15 verenigingen van ouders en familieleden van mensen met een handicap aan de voorzitter van de vaste kamer commissie van het Ministerie van VWS, de heer S. Blok. Diverse fractieleden, onder wie Agnes Kant (SP) en Marjo van Dijken (PvdA) toonden hun belangstelling.

Door een nieuw subsidiesysteem van de hand van Minister Hoogervorst van VWS dreigen ouderverenigingen te worden uitgesloten van subsidies. De regeling houdt in dat alleen organisaties van mensen met een beperking zélf worden gesubsidieerd. Ook wil de minister alleen nog maar subsidie geven voor activiteiten die 'zorg-gerelateerd' zijn. De zorgaan-bieders en de zorgverzekeraars (eerste en tweede partij) zijn machtige partijen waartegen de cliënten (derde partij) moeten opboksen. De politiek roept al heel lang dat die derde partij versterkt moet worden. Het platform The return of the parents, waarin de 15 verenigingen zich hebben verenigd, vraagt daarom vandaag in de petitie om (slechts) 5 promille van het zorgbudget.

De ouderverenigingen strijden voor zogenaamde levensbrede activiteiten (d.w.z. ook sociale zekerheid, wonen, vervoer e.d.). De kamer heeft eerder een motie Miltenburg aangenomen waarin de minister wordt gemaand contacten te zoeken met de andere ministeries om geld te krijgen voor die levensbrede activiteiten.

Enkele maanden geleden heeft de minister overleg gehad met de vaste kamercommissie VWS. De commissie was kamerbreed vernietigend in haar oordeel: 'De minister moet zijn huiswerk overdoen'.

Afgelopen vrijdag heeft de minister per brief aan de kamercommissie gereageerd op het commissiedebat. Ouder- en familieverenigingen kunnen nu wel subsidie krijgen voor levensbrede activiteiten, maar uit het bestaande fonds PGO (Patiënten gehandicapten en Ouderen). Volgens Wim van Minnen, directeur van de Federatie van ouderverenigingen, is dit niet meer dan een 'sigaar uit eigen doos'. De minister blijkt, in tegenstelling tot de afspraken met de Tweede Kamer, geen financiering bij de andere ministeries te hebben geworven.

Witboek
Naast de petitie bieden de Ouderverenigingen ook een "witboek" aan, met verhalen die illustreren wat de verenigingen doen en hoe belangrijk dat voor mensen met een handicap kan zijn. In het boek worden verhalen verteld van ouders van wie het drama van het krijgen van een kind met een beperking, hanteerbaar werd toen zij de juiste informatie kregen, toen zij met andere ouders in contact kwamen.

Vanwege het uitblijven van enige reactie van Minister Hoogervorst op een uitnodiging van 'The return of the parents', wendt het platform zich met de petitie tot de vaste kamercommissie. Van Minnen: "Het platform rekent erop dat deze, gezien de kritische houding in het verleden, fundamenteler kijkt naar de positie en versterking van de beweging dan dat de minister dat tot nu toe gedaan heeft". De heer Blok reageerde positief en sprak zijn waardering uit over de grote opkomst bij de overhandiging van de petitie.

Informatie voor de media:
Dit persbericht is uitgegeven door public relationsbureau The PR Factory i.s.m. het platform The return of the parents te Utrecht. Voor informatie: Marjolijn Busman - 030 - 24 11 737 Zie voor meer informatie ook: www.fvo.nl en www.ditkoningskind.nl

Woordvoerder Return of the Parents:
Dhr. Johan van Veelen, voorzitter tel: 030 2363781 of 06 150 88 589 Op verzoek sturen wij u de volgende documenten toe: Het witboek Een overzicht van de effecten van de plannen van Minister Hoogervorst. De brief van Minister Hoogervorst aan de vaste kamercommissie VWS. Ambachtsweg 12A
3542 DG UTRECHT T 030-24 11 737
F 030-24 16 206 info@tprf.nl
www.tprf.nl