Socialistische Partij

Problemen met zorgnota's worden doorgeschoven naar patiënt

19-05-2006 * Regelmatig zijn patiënten de dupe van problemen die huisartsen hebben met het innen van hun kwartaalbijdrage bij zorgverzekeraars. Dat blijkt uit klachten die bij de SP en de Consumentenbond binnenkomen. Tweede-Kamerlid Agnes Kant wil dat minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid ingrijpt.

Kant Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel hebben artsen recht op een jaarbijdrage van 52 euro per patiënt. De zorgverzekeraar van de patiënt moet dat aan de arts uitkeren en dat gebeurt in kwartalen. De SP krijgt meldingen van artsen die grote moeite hebben met het innen van die bijdrage, bijvoorbeeld door administratieve problemen van verzekeraars of omdat niet bekend is waar de patiënt verzekerd is. Sommige huisartsen voelen zich gedwongen de rekening voor de kwartaalbijdrage naar hun patiënt te sturen. Ook de Consumentenbond zegt hier herhaaldelijk klachten over te krijgen en noemt deze handelwijze ondeugdelijk.

Dat vindt ook Agnes Kant: "Patiënten mogen er pertinent niet de dupe van worden, zoals nu gebeurt. Ik zal minister Hoogervorst vragen zijn verantwoordelijkheid te nemen."