Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Projectgroep OMWaNA: "Ouders ontbrekende partij in Manifest Onderwijsplatform G4"

Amsterdam, vrijdag 19-05-2006
voor onmiddellijke publicatie

Volgende week biedt het onderwijsplatform G4 het manifest "Nu investeren in jongeren in de grote stad" aan, bij de Eerste en Tweede kamer. Het onderwijsplatform is in gesprek met professionele sectoren als het bedrijfsleven, de politiek, onderwijs, politie en justitie. Volgens de Stedelijke Kerngroep OMWaNA praat de belangrijkste partij: ouders van (allochtone) jongeren, niet mee.

De Stedelijke Kerngroep OMWaNA is de drijvende kracht achter het Amsterdamse project OMWaNA (Oudere Migranten Werken aan een Nieuw Amsterdam) en bestaat uit mannen en vrouwen, ouderen en jongeren, van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst. De groep werkt vanaf september 2005 op actieve wijze aan een zelfbewuste beweging van oude en nieuwe Amsterdammers die vanuit hun eigen programma's een bijdrage willen leveren aan de Amsterdamse samenleving. De Stedelijke Kerngroep OMWaNA heeft in april 2006 een manifest ontwikkeld over het thema opvoeding en wil dit ook aanbieden aan het Onderwijsplatform G4.

Het onderwijsplatform G4 geeft in een persbericht aan de komende jaren tientallen miljoenen extra te willen investeren in onderwijs en jeugd in de grote stad. OMWaNA roept op om niet alleen in de jeugd, maar ook in de ouders te investeren. Als dat niet gebeurt raken jongeren en ouders steeds verder van elkaar verwijderd. De Kerngroep zegt dat ouders de derde grote partij zijn waar geld voor uitgetrokken moet worden.

OMWaNA keert zich tegen een klimaat waarin de oplossing voor opvoedingsproblemen alleen gezocht wordt in straffen en waarin instanties pas in actie komen als het al mis is. De groep pleit voor een preventieve aanpak waarin er intensief gepraat wordt met ouders én kinderen, waarin er veel ruimte gemaakt wordt voor ouders om informatie op te doen en ervaringen uit te wisselen en waarin de eigen ontwikkeling van het kind voorop staat.

De Stedelijke Kerngroep OMWaNA biedt zich aan als gesprekspartner aan het Onderwijsplatform G4. De groep heeft veel contacten met andere ouders in Amsterdam.



Ingezonden persbericht