Ingezonden persbericht


ADEMLOOS
Een hommage aan Luciano Berio

Palmós speelt werk van

Luciano Berio
Cathy Berberian
Yiannis Kyriakides

De uitvoerenden

Stefanie Liedtke - fagot
John Addison - cello
Lorenda Ramou - piano

In dit programma staan de solowerken van Luciano Berio centraal. Tussen 1958 en 2002 schreef Berio veertien Sequenza's, solowerken voor verschillende instrumenten. In deze composities onderzocht hij de grenzen van wat virtuoos mogelijk was op het instrument, zonder het eigen karakter geweld aan te doen en zonder te vervallen in louter technische hoogstandjes.

De Sequenza van Luciano Berio voor fagot solo mag bijna 20 minuten lang niet door ademhalen onderbroken worden. Het vereist dan ook de speciale ademtechniek "circular breathing". Zijn laatste Sequenza schreef Berio voor cello. Berio gebruikt percussieve effecten op de klankkast van de cello samen met pizzicato akkoorden, die weer afgewisseld worden met intense gestreken melodieën. De composities Wasserklavier, Erdenklavier, Luftklavier, Feuerklavier zijn miniatuurtjes voor de piano geschreven tussen 1965 en 1989.
Berio's eerste vrouw Cathy Berberian, die als zangeres beroemd werd door de vertolkingen van de stukken die Berio speciaal aan haar opdroeg, schreef een theatraal werk voor piano.Het is een kleine komedie die gaat over het lot van een mug. Het stuk Pne van Kyriakides ontleent zijn inspiratie uit de adem. Er ontstaat een hyperventilerende pneumatische machine. Het repetitieve karakter werkt daarbij hypnotiserend.

Cathy Berberian Morsicathy (1969)
Luciano Berio Sequenza XIV voor cello (2001/02)
Luciano Berio Wasserklavier (1965), Erdenklavier (1969) brin (1990) leaf (1990), Luftklavier (1985), Feuerklavier (1989) Luciano Berio Sequenza XII voor fagot (1995)
Yiannis Kyriakides Pne for bassoon, cello and piano (1999)*


* werk geschreven in opdracht van Palmós

Ensemble Palmós

Palmós is het Griekse woord voor polsslag. Het ensemble wil een stuwende kracht zijn in de ontwikkeling van de nieuwe muziek. Met dat doel vraagt Palmós jonge componisten werk te schrijven waarmee de musici grenzen kunnen opzoeken en verleggen. Het repertoire van Palmós telt meer dan dertig in opdracht geschreven werken van componisten van uiteenlopende nationaliteiten. Hieronder zijn stukken voor muziektheater en composities waarbij elektronica wordt toegepast. Palmós is in 1997 opgericht door de Griekse pianiste Lorenda Ramou en de in Nederland woonachtige fagottiste Stefanie Liedtke. Inmiddels behoort ook cellist John Addison tot de vaste bezetting van Palmós. Palmós is internationaal georiënteerd. Het ensemble heeft de afgelopen jaren met een verscheidenheid aan programma's concerten verzorgd in Nederland, Griekenland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De musici

Stefanie Liedtke studeerde fagot bij Karl-Otto Hartmann aan het Conservatorium van Freiburg in Duitsland. Ze vervolgde haar studie bij Henk de Wit aan het Rotterdams Conservatorium, waar ze in1991 haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Van 1989 tot 1992 was Stefanie eerste fagottist van het Nederlands Balletorkest. Ze trad vele malen op als solist op verschillende festivals in Europa en Japan. In 1992 won Stefanie de tweede prijs in de Internationale Competitie Fernand Gillet. In datzelfde jaar ontving ze een beurs van Villa Musica in Mainz. Van 1996 tot 1997 was zij eerste fagottist in het kamerorkest La Camerata in Athene. Tegenwoordig concentreert Stefanie zich meer op kamermuziek en remplaceert zij op freelance basis. Zij is lid van het Xenakis Ensemble en medeoprichter van de kamerensembles Trio Kassandra en Palmós.

Lorenda Ramou volgde de studie piano aan het Nationale Conservatorium in Athene. Daarna trok zij naar Parijs om aan het Conservatorium van Boulogne-Billancourt en het Conservatorium National Superieur haar studie voort te zetten. Ook studeerde zij in London, aan de City University en de Guildhall School of Music. Lorenda Ramou treedt zowel op als soliste als in kamermuziekverband. Zij gaf recitals in Frankrijk, Engeland, Griekenland, Portugal en Nederland, met onder meer het Ensemble Intercontemporain, de Academie van de 20ste eeuw en het Greek Ensemble for Contemporary Music. Zij is mede-oprichter van Palmós.

John Addison begon zijn muzikale carrière op tienjarige leeftijd als koorknaapje bij het St. John's Cathedral Choir in Australië. In 1991 studeerde hij cum laude af aan het Conservatorium van Tasmanië. Zijn belangstelling voor hedendaagse muziek bracht hem naar Nederland en sinds 1992 geeft hij kamermuziek concerten en solo recitals door heel Europa op festivals zoals het Edinburgh Festival, Settembre Musica en het Holland Festival. Hij maakt deel uit van, het Telesto Trio, het Erard Ensemble en Palmós. Tevens is hij oprichter van het Zephyr Kwartet.

Boekingen en informatie

Ga voor boekingen en informatie naar www.palmos-music.com of bel 020 - 42 32 256. Op de hoogte blijven van de programma's van Palmós? Stuur een e-mail naar: info@palmos-music.com.


---- --