Time : 12:39:36
Date : 19 May 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Eerste nationale richtlijnen voor diagnose en behandeling van kanker op het web

Voortaan kunnen patiënten, zorgverstrekkers en het brede publiek de eerste nationale richtlijnen voor diagnose en behandeling van kanker raadplegen op het web. Dit is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject tussen het College voor Oncologie, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Kenniscentrum (KCE).

De diagnose en behandeling van kanker wordt steeds beter, maar kent ook een toenemende complexiteit. Deze complexiteit vergt een aanpassing van de medische infrastructuur om de ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling op een correcte wijze tot bij de patiënten te brengen.

Om de mortaliteit van kanker verder te verminderen is het absoluut noodzakelijk dat de patiënten op een voor hen transparente wijze toegang krijgen tot de meest competente zorgen die beschikbaar zijn in België.

Zorgprogramma's
Het College voor Oncologie, opgericht in het kader van de Zorgprogramma's voor Oncologie, heeft tot taak de kwaliteit van de zorg op dit gebied te bevorderen. Een van de middelen hiervoor is het kwaliteitshandboek dat elk zorgprogramma moet opstellen.

Een uniek samenwerkingsproject tussen het College voor Oncologie, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Kenniscentrum (KCE) heeft er toe geleid dat, op basis van de informatie uit de kwaliteitshandboeken en bestaande internationale richtlijnen, en dit volgens een op evidentie gebaseerde wetenschappelijke methode, de eerste nationale richtlijnen voor België ter beschikking gesteld kunnen worden voor zowel de zorgverstrekkers als het brede publiek. Tegelijkertijd heeft dit geleid tot het opstellen van een basismodel voor het kwaliteitshandboek.

Er werd gekozen voor het opstellen van een voor alle zorgprogramma's bruikbaar sjabloon dat op een eenvoudige manier kan overgenomen en zelfs aangepast worden, vertrekkende van de basisteksten die op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het KCE zijn geplaatst. Op deze manier kan een zorgprogramma zijn kwaliteitshandboek en de eigen al of niet reeds bestaande richtlijnen aanvullen en bijwerken op basis van de meest actuele wetenschappelijke gegevens.

Uitbreiding naar alle kankertypes
De eerste twee geselecteerde types van kanker behoren enerzijds tot een veel voorkomende vorm, namelijk colorectale of dikke darmkanker, en anderzijds een heel goed geneesbare vorm zoals teelbalkanker. Opmerkelijk is ook dat deze richtlijnen tot stand zijn gekomen in samenwerking met alle wetenschappelijke medische verenigingen die betrokken zijn bij de diagnostiek en/of behandeling van deze vormen van kanker, en dus ook een uiting zijn van de multidisciplinaire aanpak van kanker, wat de beste garantie is voor een correcte behandeling.

Het is de bedoeling deze unieke wijze van stimulatie van kwaliteitsverbetering uit te breiden naar alle soorten kankers.

CONTACT :

Kenniscentrum (KCE): Nadia Bonnouh - 02/287.33.97 - nadia.bonnouh@kenniscentrum.fgov.be

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: Greet Haelterman - greet.haelterman@health.fgov.be

WEBADRES COLLEGES VAN GENEESHEREN: www.health.fgov.be/colleges

URL: http://www.health.fgov.be/colleges Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL