Gemeente Tilburg

Datum
19 mei 2006

Internationale duurzaamheidsprijs voor Fietsplan

Prijs gevierd bij oplevering 1800 fietsparkeerplaatsen bij Station NS Tilburg

Het Tilburgse Fietsplan heeft een internationale prijs gewonnen voor de volledigheid en de speciale aandacht voor doelgroepen. De prijs werd uitgereikt door de internationale organisatie voor duurzame ontwikkeling in steden, het ICLEI. In Tilburg werd de prijs op vrijdagmiddag 19 mei gevierd bij de oplevering van 1800 nieuwe fietsenparkeerplaatsen bij het station NS.

De nieuwe fietsenstalling bij station Tilburg is sinds een week vol in gebruik en voorziet in een grote behoefte. In de nieuwe stalling, die door ProRail versneld werd gebouwd op aandringen van de Gemeente Tilburg, kunnen reizigers hun fiets makkelijk en veilig stallen. De stalling heeft ruimte voor 1800 fietsen (voorheen 1300 plaatsen).

Wethouder Els Aarts is verheugd dat de nieuwe rekken zijn geplaatst. "Het was zowel de grote wens van het gemeentebestuur als van ProRail om eens korte metten te maken met de rommelige stallingen die voor het station stonden. Niet alleen is deze oplossing goed en in prettige samenwerking uitgevoerd, het is ook nog eens een stuk representatiever voor de stad. De stationsomgeving heeft met de stallingen de uitstraling gekregen die bij het ambitieniveau van de Spoorzone hoort."

Stallingsplein

Dankzij een zo compact mogelijke stalling, overzichtelijke looproutes en een hoog verlichtingsniveau is een zo veilig mogelijk en comfortabel stallingsplein gerealiseerd. Het project is in zeer goede samenwerking tussen ProRail en gemeente Tilburg tot stand gebracht. Vanwege de gewenste slagvaardige aanpak heeft ProRail het advies- en ingenieursbureau Movares (voorheen Holland Railconsult) gevraagd haar te ondersteunen bij het ontwerp en realisatie van de rijwielstalling.

Station West

De fietsenstalling is 's avonds goed verlicht en de gemeente Tilburg heeft de achterwand opnieuw laten schilderen. De vernieuwing van de fietsenstalling in Tilburg is onderdeel van het project 'Ruimte voor de Fiets'. Een project waarbij ProRail fietsenstallingen op stations vernieuwt. Ook op Station Tilburg West wordt hetzelfde type rekken geplaatst.

Prijs "Tilburg Fietst!"

Het ICLEI kende haar "Gold Award of Excellence" toe aan het Tilburgse Fietsplan. Met name de volledigheid van het plan en de speciale aandacht voor doelgroepen (schoolgaande jeugd, allochtonen en winkelend publiek) kunnen rekenen op waardering. Zo houdt de gemeente dit jaar samen met het Fietsforum een actie op enkele scholen om kinderen te stimuleren meer te gaan fietsen.

Wethouder Els Aarts (verkeer en vervoer) is blij met de internationale erkenning. "Tilburg heeft een lange traditie als het gaat om het fietsen. We investeren met dit nieuwe plan de komende tien jaar bijna 30 miljoen euro in aanleg en onderhoud van fietspaden. Dat vinden we hier eigenlijk vanzelfsprekend, maar het is fijn te merken dat het internationaal gewaardeerd wordt. Vanwege de goede samenwerking met het Fietsforum vonden we het een goed signaal om de bekendmaking van de prijs met hen te delen."

De jury vond het aanbieden van een groot aantal (bewaakte) fietsenstallingen in Tilburg een voorbeeld voor andere steden. Net als in Tilburg bleek ook in andere "fietssteden" als Kopenhagen het onderhoud van fietspaden een aandachtspunt. Na een selectieronde is Tilburg een van de steden die beloond is voor haar bijdrage aan duurzame mobiliteit. Andere prijswinnaars van de 'cities enjoy bicycles' waren Geneve, Kopenhagen en Kaapstad.

Nog enkele feiten

. De nieuwe fietsenstallingen zijn ontworpen om de fiets makkelijk en veilig te kunnen stallen.
. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden.
. De rekken bieden meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.
. Een deel van de fietsenstalling (442 plaatsen) is in twee verdiepingen gebouwd. Met een eenvoudige veerconstructie kunnen fietsen op de bovenste laag worden gestald.
. Gemeentelijke toezichthouders helpen reizigers de eerste dagen met de dubbellaagse stalling.
. Nu al komt bijna 30% van de treinreizigers op de fiets naar het station.


---

Voor de pers:
Jorien Hormann, Themacommunicatie gemeente Tilburg, telefoon 013-5408332 Brugt Groenevelt, bestuurswoordvoering gemeente Tilburg, 013-542 8333 Annemarie van Laarhoven ProRail, telefoon 040-232 965 55


---- --