Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 19 mei 2006

Vlaanderen zendt zijn ondernemers uit

Op voorstel van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS wordt de samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de vzw Ex-Change vernieuwd en nog verder uitgebreid. Dit uitzendplatform stuurt deskundigen uit het Vlaamse bedrijfsleven naar het Zuiden om er hun collega's met kennis en ervaring bij te staan. Zo wil de organisatie ondernemerschap in het Zuiden stimuleren. De Vlaamse Regering besliste vandaag dat Ex-Change dit jaar, voor de organisatie van honderd missies naar het Zuiden, 237.730 euro subsidies krijgt. Ex-Change is een belangrijke partner bij de uitvoering van het Vlaams beleid ontwikkelingssamenwerking.

"Wat Ex-Change doet, is bij uitstek samenwerken om te ontwikkelen", vindt minister Bourgeois. "Andersom doen onze Vlaamse ondernemers er heel wat levenservaring en mensenkennis op. De confrontatie met de situatie van ondernemers in het Zuiden kan voor hen een enorme bewustmaking betekenen op het vlak van duurzaam ondernemerschap. Daarenboven zorgen de uitwisselingsprojecten van Ex-Change ervoor dat de Vlaamse expertise een internationale uitstraling krijgt."

Via Ex-Change vertrekken ervaren Vlaamse experts uit het bedrijfsleven voor enkele weken naar een land in het Zuiden en stellen er hun tijd, kennis en ervaring ter beschikking. Zo helpen ze lokale ondernemers in het ontwikkelen en verbeteren van hun bedrijfsactiviteiten. De lokale ondernemer zorgt voor accommodatie, voedsel en transport ter plaatse. Ex-Change coördineert de uitwisseling en neemt de reis- en verzekeringskosten van de deelnemers op zich.

Sinds 2002 werkt de organisatie met een jaarlijkse subsidie van de Vlaamse overheid. Jaar na jaar groeide het aantal missies, alsook de toelage van de Vlaamse overheid. Vorig jaar werden met de steun van de Vlaamse overheid 31 missies georganiseerd, waarbij 568 dagen advies werd gegeven. Hiermee werd een doelgroep van 5000 lokale ondernemers bereikt. De meeste adviesvragen vanuit het Zuiden komen uit de sectoren agro-industrie, chemie, hout- en metaalverwerkende nijverheid, de textielproductie en de dienstensector. Meer dan 90 % van de missies van Ex-Change gaat naar MOL-landen (Minst Ontwikkelde Landen).

Afgelopen jaar werd de activiteiten van het uitzendplatform grondig geëvalueerd. Om de werking te verbeteren en de vzw de kans te geven haar activiteiten uit te breiden, voorziet de Vlaamse Regering dit jaar bijna 100.000 euro meer subsidies dan vorig jaar. Met deze steun plant Ex-Change honderd missies naar het Zuiden, waarvan minstens dertig naar de partnerlanden van de Vlaamse overheid in Zuidelijk Afrika.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0475-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1148011217898&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht