Ingezonden persbericht


Reactie Raad van het Gemeenschapsonderwijs op aantijgingen over oneigenlijke asbestverwijdering in SBSO De Richter in Genk

Vandaag blokletterde de krant 'Het Laatste Nieuws' dat de school 'De Richter' in Genk in het verleden haar leerlingen inzette om gevaarlijk asbest te laten verwijderen.

De school en de inrichtende macht Scholengroep 14 ontkennen deze aantijgingen met klem. Tijdens de jaren 1995-1999 werd in alle scholen in Vlaanderen een asbestinventaris opgesteld. Zo ook in het gemeenschapsonderwijs. Daarnaast werd voor elke instelling een risicoanalyse gemaakt en werden onderrichtingen opgesteld over het omgaan met dit materiaal. Op basis van de asbestinventarissen en de risicoanalyses werd het gevaarlijk asbest door erkende asbestverwijderaars uit alle Gemeenschapsscholen verwijderd. Zo ook in De Richter waar in 1997 door de firma Libreco het gevaarlijk asbest werd verwijderd. In 1998 werd via een luchtbemonstering door het bedrijf Envico nagegaan of er asbestresten aanwezig waren. De resultaten van het onderzoek waren negatief.

Later werden in deze school door leerlingen en hun begeleidende leerkrachten in het kader van praktijklessen renovatiewerken uitgevoerd. De directie ontkent met klem dat de uitgevoerde renovatiewerken gevaarlijke asbestverwijdering behelsden. Asbesthoudend bouwmateriaal dat nagenoeg geen contaminatiegevaar inhoudt mits naleving van veiligheidsvoorschriften in eigen beheer verwijderd mag worden. Bij de door de school uitgevoerde renovatiewerken werd geen asbestcementplaten of ander asbesthoudend materiaal verwijderd, wel werden ze ingekapseld door er wanden voor te plaatsen. De preventiedienst van het Gemeenschapsonderwijs werkte in overleg met de directie de veiligheidsvoorschriften (cfr. Het ARAB reglement) uit. De directie bevestigt formeel dat deze voorschriften werden nageleefd. In dec. 2002 werd via een luchtbemonstering door het bedrijf Translab nagegaan of er asbestresten aanwezig waren. Ook de resultaten van dit onderzoek waren negatief.

Eerder werd - naar aanleiding van klachten geuit door 't Clubje, een groep misnoegde ex-onderwijsmedewerkers, over oneigenlijke asbestverwijdering - door de Raad van het Gemeenschapsonderwijs een onderzoek ingesteld om na te gaan of de klachten juist waren. De resultaten van dit onderzoek waren negatief. Naar aanleiding van de huidige aantijgingen en de getuigenissen gelastte de Raad van het Gemeenschapsonderwijs zijn raadsman om deze zaak verder te onderzoeken.

Het Gemeenschapsonderwijs betreurt dat dit artikel voor onnodige commotie en ongerustheid zorgt bij oud-leerlingen, hun ouders en bij personeelsleden. Veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers en leerlingen zijn immers een permanent aandachtspunt in al onze instellingen.

Meer info:
Ann Van Driessche
Woordvoerder Gemeenschapsonderwijs
02 790 93 06

Mia Colla, directeur SBSO De Richter Genk
089 35 90 25
089 76 09 68


---- --