Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|19 mei 2006   |
|Nummer        |
|125           |

Gedeputeerde Hoes blij met Europese steun voor Zuid-Nederland
'Lobby voor extra geld heeft gewerkt'

Brabant is tevreden met de Europese steun voor Zuid-Nederland. Deze week werd bekend dat het zuiden voor de periode 2007-2013 kan rekenen op 213 miljoen euro. "De lobby voor extra geld heeft gewerkt. Den Haag steunt Zuid-Nederland consequent", zei de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes in de marge van een bijeenkomst van Europese regio's in het provinciehuis in Den Bosch.

De afgelopen twee dagen waren ca. 200 vertegenwoordigers uit vijfenveertig regio's van achttien Europese landen in het provinciehuis bijeen om te discussiëren over Europese concurrentie. In het slotwoord reageerde gedeputeerde van economische zaken Onno Hoes, tevens vice-voorzitter van de Assembly of European Regions, op een brief van het kabinet. Daaruit blijkt dat Zuid-Nederland voor de periode 2007-2013 extra geld ter beschikking stelt voor regionale concurrentiekracht. Zuid-Nederland ontvangt naast de Brusselse 164 miljoen ook van rijk nog eens 49 miljoen euro. In totaal gaat om het 213 miljoen euro, bijna 25 procent van het voor Nederland beschikbare budget.
Samen met middelen van de provincies, het bedrijfsleven en kennisinstellingen, beschikt Zuid-Nederland straks over een budget van bijna meer dan 500 miljoen euro. Hiermee kunnen projecten voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, innovatie, natuurontwikkeling, toerisme, revitalisering van bedrijventerreinen en stedelijke vernieuwing in gang gezet worden. Kwaliteit staat daarbij voorop.

Hoes had in zijn slotwoord op de bijeenkomst in Den Bosch een duidelijke boodschap voor Brussel: "Investeren in research is prima, maar wanneer het omzetten in producten achterblijft, wordt de achterstand van Europa op de VS en Azië steeds groter. Net als in Nederland, moet geïnvesteerd worden in Europese 'pieken'. De Europese Commissie moet dat niet schuwen", pleitte Hoes. Ook in een persoonlijk onderhoud met Europees commissaris Danuta Hübner van Regionaal Beleid, heeft Hoes onlangs gepleit voor meer focus in de besteding van Europese middelen.

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij deelde tijdens een workshop mee dat ook voor research kan worden geput uit Europese fondsen. Hij verwacht dat Nederland in de periode 2007-2013 circa 2,5 miljard euro kan krijgen. "Initiatieven zoals uit Brabant zijn kansrijk", aldus Van Nistelrooij.

Wie Nederland wil opstuwen in de vaart van de kenniseconomie, kan niet om Zuid-Nederland heen, zegt Van Nistelrooij. Op het gebied van innovatie en kenniseconomie is Zuid-Nederland - met name Zuidoost-Nederland - koploper in Nederland en Europa: 45% van de Nederlandse private R&D vindt plaats in Zuid(-oost) Nederland.