Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 19 mei 2006

Nieuw inburgeringsdecreet goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft vandaag op voorstel van minister van Inburgering Marino KEULEN het ontwerp tot wijziging van het inburgeringsdecreet na het advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd. Minister Keulen dient het ontwerp nu in bij het Vlaams Parlement. Hij verwacht dat het nog voor het reces zal goedgekeurd zijn.

Het ontwerp van inburgeringsdecreet verplicht alle nieuwkomers die zich permanent legaal in Vlaanderen willen vestigen een inburgeringstraject te volgen. Inburgering verloopt via een drieledig traject: lessen Nederlands voor anderstaligen, toeleiding naar de arbeidsmarkt en de cursus maatschappelijke oriëntatie.

Sterke stijging inburgeraars verwacht

De belangrijkste vernieuwing uit het ontwerp in vergelijking met het bestaande decreet is dat de verplichte inburgering uitgebreid zal worden tot alle nieuwkomers die zich via de gezinsvorming en gezinshereniging permanent en legaal in Vlaanderen komen vestigen. Omwille van het Europese recht wordt een uitzondering gemaakt voor de niet-Belgische EU-onderdanen. Wie huwt met een Belg wordt voortaan wel verplicht een inburgeringstraject te volgen. In het huidige decreet is de inburgeringsplicht voornamelijk van toepassing op ontvankelijk verklaarde asielzoekers, terwijl het grootste deel van deze groep zich hier uiteindelijk niet permanent en legaal zal mogen vestigen.

Nieuw is ook dat bepaalde categorieën van oudkomers verplicht (wie een leefloon geniet) een inburgeringstraject zullen moeten volgen, of er een recht op kunnen laten gelden (bijvoorbeeld wie schoolgaande kinderen heeft). Om die redenen zal het aantal inburgeraars de komende jaren sterk stijgen. Het aantal rechthebbende (2.400) en verplichte (15.800) nieuwkomers in het Vlaams Gewest die jaarlijks voor de inburgering in aanmerking komen, wordt op 18.200 geraamd.

Het aantal rechthebbende oudkomers wordt geraamd op 5.950 en het aantal verplichte oudkomers op 4.000. Vandaag zijn er op jaarbasis ongeveer 7.000 inburgeraars (rechthebbende en verplichte). In de meerjarenbegroting werd in de nodige middelen voorzien om dit vernieuwde beleid waar te maken. Tegen 2009 zal het budget voor inburgering verdubbeld zijn tot ? 70 miljoen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Mevr. Sofie Bockaert
Tel.: 02-552 65 11
Gsm: 0475-51 15 10
E-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1148011218900&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht