Time : 16:10:10
Date : 19 May 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

Saturnisme als gevolg van het slekken van gelules op basis van kruiden

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen is recent op de hoogte gebracht van een loodvergiftiging van twee personen. Op basis van de verzamelde informatie hebben het FAVV en het Vlaams ministerie van welzijn en volksgezondheid de oorsprong van deze vergiftiging kunnen identificeren: de consumptie van kruidencapsules als therapeutisch middel was het enige gemeenschappelijke element bij beide patiënten.
Deze kruidencapsules worden verdeeld door een Indische "genezer" uit Antwerpen, Mr. KUMAR SWAMI MAHARAJ, Eethuisstraat 42 te 2170 Merksem, waarvan de firma de naam AYURVEDA RESEARCH "Surya Centrum" draagt. Deze capsules zijn producten die niet geregistreerd noch toegelaten zijn in België.
De analyse van de capsules heeft zeer hoge waarden lood aangetoond. Beide personen zijn dus het slachtoffer geworden van saturnisme (loodvergiftiging).
Het is in de huidige stand van het onderzoek niet mogelijk om de distributie van deze capsules, noch de klanten van deze genezer te achterhalen. Het FAVV vraagt dan ook met aandrang aan iedere klant van deze persoon om producten die daar verkregen werden niet meer te gebruiken en te vernietigen.
Indien u dergelijke capsules zou ingenomen hebben en gezondheidsklachten zou vertonen, dan dient u onmiddellijk de huisarts te raadplegen.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR