Vlaamse overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering principieel haar goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 juli 2003 over de strategische adviesraden, van diverse oprichtingsdecreten van strategische adviesraden en van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering wijzigt haar bevoegdheidsbesluit van 27 juli 2004 voor wat betreft de materie 'integratie op de arbeidsmarkt van personen met een handicap'. Het gaat om de bevoegdheid voor beschutte werkplaatsen, arbeidstrajectbegeleiding van personen met een handicap en individugerichte premies voor werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap tewerkstellen. Sinds 1 april 2006, datum van de operationalisering van de nieuwe organisatiestructuur voor de betrokken beleidsdomeinen, vallen deze materies onder het beleidsdomein Werk en Sociale Economie. Het bevoegdheidsbesluit wordt voor de drie bevoegde ministers aangepast.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Hoewel de meeste landbouwers gekeurd zaaizaad gebruiken, kunnen ze toch ook een deel van de oogst bewaren als uitgangsmateriaal voor een volgende inzaai op het eigen bedrijf. De landbouwer kan dan dit zaad eerst triëren en het al dan niet laten ontsmetten. Dit moet gebeuren door loonwerk omdat hoevezaad per definitie niet van eigenaar mag veranderen. Dit triëren van zaad tegen loon wordt momenteel geregeld door een KB maar is in Vlaanderen een marginale activiteit. Er zijn momenteel 16 operatoren erkend. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over de loontriage van zaden van bepaalde soorten van landbouwgewassen die bestemd zijn om te worden ingezaaid. Het besluit wil ten eerste de strijd tegen de frauduleuze handel van teeltmateriaal verscherpen door de regelgeving te verstrengen en de landbouwers te responsabiliseren. Ten tweede zorgt het ook voor een administratieve vereenvoudiging.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering keurt de strategienota goed voor een Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de periode 2007-2013. Dit strategisch plan geldt als referentiekader en bepaalt de prioriteiten waarbinnen de concrete acties rond plattelandsontwikkeling zullen plaatsvinden. De Vlaamse Regering hecht ook haar goedkeuring aan de voorgestelde indicatieve procentuele verdeling over de verschillende assen. De strategienota wordt bezorgd aan de Europese Commissie, de SERV, de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad, de MiNa-raad, de Vereniging van Vlaamse Provincies en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Uiterlijk voor het zomerreces zal het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord met de oprichting van een Vlaams Middenveld Overlegcomité waarbij de Verenigde Verenigingen als gesprekspartner binnen dit overlegcomité worden beschouwd . De Verenigde Verenigingen is een pluralistische en open structuur waar verenigingen kunnen toetreden die burgers verenigen op basis van een vrijwillig lidmaatschap en die niet rechtstreeks optreden als vertegenwoordigers van een overheid of marktgebonden bedrijf . Ter formalisering wordt een ontwerp van charter met het verenigingsleven voorgelegd dat moet dienen als basis voor de besprekingen met de Verenigde Verenigingen in het comité.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering kent 999.261 euro opleidingssteun toe aan P&O Ports Antwerp, een goederenbehandelaar in de haven van Antwerpen. Het opleidingsproject heeft betrekking op de ontwikkeling van 'Antwerp Gateway', de uitbouw van een containerterminal in het Deurganckdok.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering stemt in met de samenwerkingsakkoorden tussen de Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten voor drie federale acties op het gebied van wetenschap en technologie. Het gaat om het federaal programma voor de ondersteuning van fundamenteel onderzoek 'Interuniversitaire Attractiepolen', het federaal programma ter bevordering van de kennisoverdracht in strategisch belangrijke gebieden 'Technologische Attractiepolen', en een federale actie ter ondersteuning van de 'Belgian Coordinated Collection of Micro-Organisms' (BCCM) en de omvorming van het BCCM-consortium tot een Belgisch 'Biological Resource Centre'.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Dirk Van Mechelen

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de opstart van het beleidsdomein 'Economie, Wetenschap en Innovatie' (EWI), met ingang van 1 juli 2006. Ze keurt meteen ook principieel het besluit tot operationalisering van het beleidsdomein EWI goed. Ze beslist ook principieel tot wijziging van de besluiten die inhoudelijk betrekking hebben op de werking van het Agentschap Economie en op de werking van het IVA Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Alle besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Verdrag van de Raad van Europa en UNESCO over de erkenning van diploma's hoger onderwijs in de Europese regio. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de studiegebieden en structuuronderdelen in het secundair onderwijs. De wijziging omvat onder meer een actualisering van het studiegebied grafische technieken, een rangschikking van alle studierichtingen van de studiegebieden toerisme en voeding als zijnde specifiek en de opname in de regelgeving van de individuele beslissingen met betrekking tot een aantal studierichtingen van de studiegebieden textiel en voeding, genomen in het kader van de programmatieaanvragen van scholen voor het schooljaar 2006-2007. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties keurt de Vlaamse Regering opnieuw principicieel een besluit goed dat de incorporatie beoogt van sommige bijwedden en vergoedingen in de salarisschalen, zoals voorzien in de CAO VII, om ze te laten meetellen voor de pensioenberekening. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR, de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur. Het is de juridische vertaling van het plan dat eind 2005 werd bekendgemaakt, maar het bevat ook een aantal nieuwe elementen. De investeringsnood voor schoolgebouwen is de afgelopen decennia zo opgelopen, dat hij niet te lenigen is met de reguliere budgetten. Daarom zal een beroep gedaan worden op alternatieve financiering via een private vennootschap die de bouw- en onderhoudsrisico's van de projecten op zich neemt. Dat wil zeggen dat elk project binnen een bepaalde termijn wordt afgewerkt, voor een vooraf bepaalde prijs. Ook de grotere herstellingen moeten door de vennootschap gebeuren. Ook is een moeilijke knoop doorgehakt over het onderhoudspersoneel dat vandaag in de scholen werkt: dit personeel wordt buiten de publiek-private samenwerking (PPS) gehouden. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenstelling van de praktijkcommissie van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na het advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van Onderwijsdecreet XVI. Het bevat een aantal bepalingen die noodzakelijk zijn voor het opstarten van het schooljaar 2006-2007 en ook een reeks technische correcties van bestaande decreten. De meeste maatregelen, waaronder ook vereenvoudigingsmaatregelen, van het Onderwijsdecreet XVI treden in werking op 1 september 2006. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaamse Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 10 februari 2006 keurde de Vlaamse Regering het Meerbanenplan goed waarbij werd beslist dat de concrete uitvoering van de diverse maatregelen opnieuw aan de regering moesten worden voorgelegd. Nu wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Bedoeling is de instroom bevorderen via verhoging en kwaliteitsverbetering van de individuele beroepsopleiding in de onderneming (IBO), IBO-interim en het versterken van de begeleiding, opleiding en toeleiding via vijftig-plus-clubs. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de principes van het Vlaams herstructureringsbeleid. Ze neemt kennis van de criteria die de bevoegde minister zal hanteren bij de beoordeling van het activerend karakter van het begeleidingsplan in het kader van bedrijfsherstructureringen. Ze keurt meteen de oprichting goed van de Vlaamse permanente tewerkstellingscellen en de vrijmaking van het budget voor de opstart ervan en de uitbreiding van de sociale interventieadviseurs. Ze keurt ook principieel het uitvoeringsbesluit goed bij het oprichtingsdecreet van het Herplaatsingsfonds. Dit uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State. Deze maatregelen hebben enerzijds de bedoeling het bereik van het Herplaatsingsfonds naar kleine bedrijven te verhogen via een vereenvoudiging en optimalisatie van de procedure en wil anderzijds de kwaliteit van de aangeboden begeleiding verhogen. Dit alles moet ertoe leiden dat de ontslagen werknemers in kleine bedrijven ook hun weg vinden naar het Herplaatsingsfonds en dezelfde begeleiding aangeboden krijgen als werknemers ontslagen in grotere bedrijven.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering keurt een aantal wijzigingen goed betreffende de Vlaamse Zorgverzekering. De wijzigingen omvatten onder meer een aantal uitvoeringsmaatregelen met betrekking tot de administratieve geldboete, afstemmingen op het decreet over de Zorgverzekering, nadere regels voor de overschrijding van de zestig dagen termijn, e.a.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van het IVA Jongerenwelzijn en voegt de bepaling toe dat het hoofd van het agentschap wordt bijgestaan door een algemeen directeur.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ' Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Beverdonk' in Grobbendonk.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Bestaand regionaal bedrijf BOMACO in Zellik' .

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf D'Ieteren in Kortenberg' .

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf Jonckvansteen in Zonnebeke' .

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Koninklijke Golf Club Oostende' in De Haan .

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet dat instemt met het Verdrag tussen de lidstaten van de Europese Unie enerzijds en Bulgarije en Roemenië anderzijds, over de toetreding van beide landen tot de Europese Unie. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van kaderdecreet Ontwikkelingssamenwerking. Het omvat de visie, de doelstellingen, de afwegingscriteria, de instrumenten en evaluatiemechanismen op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. De bestaande regelgeving rond ontwikkelingseducatie, convenants gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking en de microfinanciering in ontwikkelingslanden door middel van waarborglening aan ontwikkelingsfondsen wordt in het nieuwe decreet geïntegreerd. Het voorontwerp van kaderdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 237.729 euro subsidie toe aan de vzw Ex-Change, Vlaams uitzendplatform voor experts, als tussenkomst in de operationele kosten voor 100 zendingen in het jaar 2006. Ex-Change wil door de overdracht van kennis ondernemerschap in het Zuiden steunen. De experts die de vzw uitstuurt hebben een rijke ervaring in het bedrijfsleven en zijn bereid om enkele weken lokale ondernemers in het Zuiden bij te staan in het ontwikkelen of verbeteren van het bedrijfsproces. De expert doet dit vrijwillig en stelt zijn tijd, kennis en ervaring ter beschikking.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt in verband met de gewijzigde Europese Richtlijn over diensten op de interne markt.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist om het arrest van het Hof van Beroep in Luik uit te voeren over een aanvaring in 1971 tussen twee schepen op de Schelde. Beide schepen werden geloodst door een Belgische loods. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een bijkomende schadevergoeding van 51.882 euro. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van voor de regionalisering. Ze legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. De overige 50% komt van de algemene uitgavenbegroting van de administratie Waterwegen en Zeewezen.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De vernieuwde Europese wetgeving over de gezondheidsvoorschriften voor niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijprodukten maakt een actualisering van de Vlaamse wetgeving noodzakelijk. De nieuwe Europese regelgeving brengt de versnipperde en talrijke Europese wetteksten over dierlijk afval samen.De Vlaamse Regering keurt daarom principieel een nieuw besluit goed over de ophaling en verwerking van dierlijk afval. De veranderingen ten opzichte van het vorige besluit omvatten voornamelijk een vernieuwing van de definitie van dierlijk afval, een uitbreiding van de bedrijven die een erkenning moeten hebben en het opleggen van eenvormige transportdocumenten. Het besluit zal worden voorgelegd aan het Overlegcomité federale regering - Gemeenschaps- en Gewestregeringen. Het wordt ook voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hechtte begin februari haar goedkeuring aan het gewijzigde samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de Gewesten over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. De wijziging betrof de omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht. De regering keurde meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Het werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Nu keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerp van instemmingsdecreet goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering benoemt Bernard Breda als leidend ambtenaar voor de functie van directeur-generaal bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Jan Hammenecker wordt benoemd als adjunct-leidend ambtenaar voor de functie van commercieel directeur.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed met decretale aanpassingen binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel twee besluiten met als doel de reglementering over de onafhankelijkheid van distributienetbeheerders en aardgasnetbeheerders aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden. De aanpassing gebeurt opdat uitbesteding van de voorbereiding van beslissingen over strategische en vertrouwelijke aangelegenheden aan werkmaatschappijen mogelijk wordt, en ook opdat de voorwaarden waaraan dergelijke werkmaatschappijen moeten voldoen (voornamelijk op het gebied van onafhankelijkheid) in deze besluiten worden ingschreven. Het besluit stelt dat een distributienetbeheerder of een aardgasnetbeheerder al naargelang het geval, voor de voorbereiding van de beslissingen over strategische en vertrouwelijke aangelegenheden ofwel een beroep doet op eigen personeel en middelen, dan wel een beroep doet op een privaatrechtelijke vennootschap waarin hij participeert of op een publiekrechtelijke rechtspersoon die participeert in de netbeheerder. Ten slotte past het besluit de bepalingen over de informatieverstrekking aan de VREG aan. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad en de VREG.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de instelling van een aanpassings- en een verbeteringspremie (VAP) voor woningen. Het voorstel beoogt voornamelijk de indexatie van de inkomensgrenzen van het VAP-stelsel om de sluipende erosie van de doelgroep als gevolg van de inflatie tegen te gaan.