Chinese schrijfsters bij Rita Verdonk

Parallel tussen Rita Verdonk en Chinese keizerin

DEN HAAG, 20060520 -- Minister Rita Verdonk nam afgelopen vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst van Een Vrouw op de Drakentroon, de debuutroman van de 25-jarige schrijfster Mayli Wen. De minister besloot aanwezig te zijn omdat ze Wen als een voorbeeld van geslaagde integratie beschouwt. In haar dankwoord noemde Verdonk de schrijfster een zelfstandige en zelfbewuste vrouw die door keuzes durft te maken, een belangrijke rol kan spelen in onze samenleving.


Tijdens haar toespraak benadrukte Wen het belang van een goede integratie. Haar ouders kwamen in de jaren zeventig vanuit China naar Nederland om een nieuw bestaan op te bouwen. Ze werkt fulltime als vertegenwoordigster. Haar vuistdikke historische roman gaat over Tzu Hsi (1835-1908), de laatste keizerin van China. Voor haar roman deed ze onderzoek in China waar ze zich uitvoerig in de Qing-dynastie verdiepte. Ze gaf aan veel hulp te hebben gehad van de 27-jarige Lucas Zandberg, die ze als haar broer beschouwt. "In China wordt vaak negatief over Tzu Hsi gedacht. Ze is er het laatste grote symbool van de monarchie, waarschijnlijk nog bekender dan Pu Yi. Het is dan ook geen wonder dat men na de revolutie niet positief over haar wilde denken."

Lulu Wang, die het voorwoord van Wens roman schreef, gaf een lezing over het concubinesysteem in China. In haar voorwoord schrijft ze: "Schrijven over keizerin-moeder Tzu Hsi, voor het Nederlandse publiek, is een heldendaad."

Bij het overhandigen trok Mayli Wen een parallel tussen Tzu Hsi en minister Verdonk. "Het zijn allebei kordate, sterke vrouwen die de nodige kritiek krijgen te verduren, maar wel blijven vechten voor waar ze in geloven. Al gaat het er bij minister Verdonk natuurlijk wel democratischer aan toe."



Ingezonden persbericht