Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

Rotterdam, 19 mei 2006

Leonard-prijs 2006 voor Marja den Boer: "Inzet boven beroepsmatige betrokkenheid"

De Leonard-prijs 2006 is vrijdag 19 mei 2006 uitgereikt aan Marja den Boer, diabetesverpleegkundige in het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen en Schiedam. Al vanaf 1990 is zij actief in de zorg voor kinderen met diabetes mellitus. Ruim tien jaar heeft zij zich ook bijzonder verdienstelijk gemaakt binnen de Wergroep Ouders-kinderen van de Diabetesvereniging Nederland.

De Leonard-prijs - een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) - is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van het kind met diabetes mellitus. De prijs is genoemd naar Leonard Thompson, de jongen met diabetes die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline.

Voor de Leonard-prijs 2006 waren zeven kandidaten voorgedragen. De jury heeft zich bij de uiteindelijke beslissing vooral laten leiden door het criterium "grote verdiensten" en "stimulerende uitstraling op de diabeteszorg voor kinderen". Volgens juryvoorzitter Maarten Reeser toonde Marja den Boer gedurende een reeks van jaren een "enorme inzet die ver uitgaat boven de beroepsmatige betrokkenheid".

Binnen de DVN was Marja den Boer als motor en inspirator betrokken bij de organisatie van zeventien kampen voor kinderen met diabetes. Ook de gezinsweekeinden van de DVN worden door Marja georganiseerd. Haar betrokkenheid bij het individuele kind (en zijn ouders) is voor iedereen inspirerend, zo meende de jury. In Rotterdam is Marja al lange tijd de motor voor het tweejaarlijkse KIMEDI-project voor kinderen met diabetes in de regio.

De Leonard-prijs is vanaf 1990 inmiddels zes keer uitgereikt:
- Janny de Visser, kinderdiabetesverpleegkundige (1990);
- Ruud van Dam, actief DVN-lid (1992);

- Katja Zuur, kinderdiabetesverpleegkundige (1995);
- Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (1999);
- Aly Pruijs-Brands, kinderdiabetesverpleegkundige en voorzitter van de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (2003);

- Marja den Boer, kinderdiabetesverpleegkundige (2006).

Voor reacties: e-mail leonardprijs@reeser.demon.nl.

*****

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl