Ingezonden persbericht

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Persbericht
|Datum|:|19 mei 2006                                                      |
|Titel|:|Paardensport populair                                            |

Paardensport populair

ERMELO (KNHS) - Paardensport is populair. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal actieve paardensportbeoefenaars van acht jaar en ouder met 16% naar 456.000. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie liet uitvoeren. Verreweg de belangrijkste reden om de paardensport te beoefenen is de omgang met dieren. Ook het buiten zijn in de natuur is een belangrijk motief.

Tachtig procent vrouw
Tachtig procent van de paardensport beoefenaars is vrouw. De doorsnee paardensporters is redelijk jong (42% onder de 20 jaar). Toch is het aantal twintigers en dertigers dat de paardensport beoefend de afgelopen vijf jaar opmerkelijk toegenomen (27% respectievelijk 37%). Ook het aantal vijftigplussers is met 28% behoorlijk gegroeid. Dit blijft echter in absolute aantallen de kleinste categorie.

Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland
De paardensport wordt voor het merendeel in recreatief verband beoefend en woont redelijk evenredig naar inwonertal verspreid over alle provincies in het land. Het meest populair is de sport in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Vooral in Friesland en Overijssel is de populariteit van de paardensport gegroeid.

Bestedingen nemen toe
Steeds meer mensen bezitten een eigen paard of pony. Ongeveer 20% van de paardensporters is in bezit van een eigen paard. Gemiddeld besteden paardensporters ruimt E1.032,- per persoon per jaar aan de paardensport. Mensen in het bezit van een eigen paard besteden beduidend meer aan hun hobby (paardenbezitters E2.700 versus E600 niet-paardenbezitters). In totaal bedragen de bestedingen van de paardensporters bijna 0,5 miljard euro. Dit is 34% meer dan in 2001.

Manege blijft de plek
Jaarlijks wordt er ruim 33 miljoen keer gereden/gemend. Meer dan de helft (60%) van de paardensporters is aangesloten bij een manege en/of vereniging. De manege is nog steeds veruit de belangrijkste plaats op de sport uit te oefenen. Opvallend verschil met 2001 is dat steeds meer mensen op eigen terrein rijden. 80% van de paardensporters rijdt wel eens in het buitengebied. Vooral het op eigen gelegenheid in de vrije natuur rijden, is toegenomen. De meest genoemde reden om niet in de vrije natuur te rijden is de onervarenheid van de ruiter of menner.

Dressuur meest populaire discipline
Dressuur is met afstand de meest beoefende tak van de paardensport. Dit geldt zowel in wedstrijdverband als in recreatief verband. Andere veelbeoefende disciplines zijn springen en mennen.

Het volledige rapport is te bestellen via www.knhs.nl > service & bestel > bestellingen of bestel@knhs.nl.