Provincie Limburg

Bijzonderheden vergadering Provinciale Staten 19 mei 2006 PS vooral in het teken van armoedebeleid, starterslening koopwoning en

de voorjaarsnota
Voorzitter Leon Frissen opende vandaag de vergadering van Provinciale Staten met een in memoriam in verband met het overlijden op 2 mei jl. van statenlid mevrouw Hennie de Boer-Schuurman op 57-jarige leeftijd.

Armoedebeleid
Over het onderwerp Armoedebeleid werd door de fracties van CDA, D66, GroenLinks, PNL, PvdA en SP een gezamenlijke motie ingediend waarmee het college van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om uitvoering te geven aan de nota Agenda Versterking Sociale Infrastructuur en om tot aanpak van de armoede in Limburg te komen die kan rekenen op een maximaal draagvlak. In de nota Agenda Versterking Sociale Infrastructuur hebben de indieners van de motie de initiatieven met elkaar gekoppeld die eerder al werden beschreven door de armoederapporteurs in het rapport Armoede heeft een gezicht gekregen en door het CDA in de Sociale Versnellingsagenda. Met uitzondering van Limburgs Belang steunden alle fracties deze motie. GS is gevraagd om uiterlijk in september 2006 met voorstellen te komen in lijn met de nota Agenda Versterking Sociale Infrastructuur.

Starterslening koopwoning
Provinciale Staten hebben unaniem ingestemd met de opstart en de uitvoering van het impulsplan Starters: een eigen thuis! voor de Limburgse woningmarkt. Het uiteindelijke doel van dit plan is de positie van starters op de koopwoningenmarkt te verbeteren en de doorstroming in de woningmarkt te bevorderen.
Over een concrete starterslening beslissen Provinciale Staten in juni a.s.

Voorjaarsnota 2006
Tijdens het voorjaarsdebat werd door de fracties gereageerd op de voorjaarsnota van Gedeputeerde Staten. Er werd teruggeblikt op de (resultaten van) de huidige coalitieperiode en ook werden er voorzetten genomen op de komende coalitieperiode 2007-2011. Provinciale Staten stemden in met de Voorjaarsnota.

De volgende moties werden ingediend:
Motie SP met de opdracht aan GS om de mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot de vorming van een tweede publieke provinciale radiozender voor jongeren (12 t/m 30). Deze motie werd verworpen (7 voor / 45 tegen).
Motie PNL en CDA inzake middenbestuur waarmee GS worden opgeroepen de Minister van Binnenlandse Zaken te laten weten het door de minister voorgestelde instrument van verdere herindeling niet te steunen. Deze motie is aangehouden in afwachting van een verdere discussie in Provinciale Staten over het middenbestuur.
Motie PvdA inzake stedenbeleid waarin GS opgedragen worden een inventarisatie te maken van wijken in steden met sociaal-maatschappelijke achterstanden. Deze motie is aangehouden in afwachting van vergelijkend cijfermateriaal over bestedingen platteland versus stedelijke gebieden.

Met algemene stemmen werden aangenomen de moties van: PvdA, Groenlinks, D66, SP, VVD met de opdracht aan GS om gemeenten te stimuleren tot het inrichten van consultatiebureaus voor ouderen en hiervoor met een concreet voorstel te komen;
D66 inzake historische grenspalen in de Peel waarmee GS worden verzocht te bezien hoe projectfinanciering gerealiseerd kan worden; Motie CDA waarmee GS worden opgeroepen te bevorderen dat de door het Kabinet toegezegde vervangende werkgelegenheid i.v.m. de sluiting van het legerdepot in Eygelshoven structureel in Parkstad verankerd wordt en daarbij ondersteuning te bieden.

De motie GroenLinks met de opdracht aan GS om de inkomenseffecten van beleidsmaatregelen te onderzoeken werd niet in stemming gebracht. Dit onderwerp zal verder besproken worden in de Statencommissie Financiën en Algemene Zaken.

Het Jaarverslag 2005 en bijbehorende rekening 2005 alsmede het Sociaal Jaarverslag 2005 zijn door Provinciale Staten met algemene stemmen vastgesteld.
Verder zijn Provinciale Staten akkoord gegaan met de voorstellen over Bestuurskrachtmeting opgavenprofiel en de Wijziging Verordening beheer en schadebestrijding dieren in Limburg.

19-5-2006 18:42