European Union



Concentraties: Commissie keurt overname Gemplus door Axalto goed - onder voorwaarden

De Europese Commissie heeft, na toetsing aan de EU-concentratieverordening, groen licht gegeven voor de geplande overname van het Luxemburgse Gemplus door het Nederlandse Axalto. Beide ondernemingen produceren smartcards voor gsm's, pinpassen en identificatiebewijzen en bieden ook daarmee gerelateerde producten en diensten aan. De partijen hebben toegezegd licenties te verlenen voor het octrooiportfolio van de fusieonderneming en derden interoperabiliteitsinformatie te geven zodat hun SIM-kaarten (Subscriber Identity Module) voor gsm's compatibel zijn met de technologie van de fusieonderneming. Dankzij deze toezeggingen kon de Commissie concluderen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER), of een wezenlijk deel daarvan, niet significant zal belemmeren.

Beide ondernemingen zijn wereldwijd actief in de productie en verkoop van smartcards, zoals SIM-kaarten voor gsm's, betaalkaarten, identiteitskaarten en identificatiebewijzen. De partijen leveren ook diensten en producten voor het beheer van reeds uitgegeven SIM-kaarten. Het beheer van SIM-kaarten verloopt via Over-The-Air-platforms ("OTA-platforms"), waarmee mobiele aanbieders zonder een fysieke verbinding een SIM-kaart kunnen controleren.

Na een onderzoek van de markt oordeelde de Commissie dat de transactie, ondanks de sterke posities van de beide ondernemingen, niet direct tot prijsverhogingen of een vertraging van de innovatie zou leiden.

De Commissie constateerde echter ook dat de fusieonderneming zowel de mogelijkheid als de prikkels zou hebben om de positie van haar concurrenten te schaden, omdat door de transactie twee aanzienlijke portfolio's voor intellectuele-eigendomsrechten zouden samengaan. Verder is het ook zo dat de beide ondernemingen een aanzienlijk aantal OTA-platforms hebben verkocht, zodat zij ook in staat zouden zijn de activiteiten van andere kaartenproducenten te verstoren door ervoor te zorgen dat SIM-kaarten van concurrenten niet compatibel zijn met hun eigen OTA-platforms. Daarom was het oordeel van de Commissie dan ook dat de geplande transactie, in haar oorspronkelijk aangemelde vorm, de mededinging dreigde te schaden en grote twijfel opriep of deze transactie wel met de interne markt verenigbaar was.

Om deze twijfel van de Commissie weg te nemen, zegde Axalto toe om een licentie voor tien jaar te verlenen op het octrooiportfolio van de fusieonderneming. Ook zegde Axalto toe om interoperabiliteitsinformatie vrij te geven, zodat er garanties zijn dat de SIM-kaarten van haar concurrenten compatibel zijn met haar OTA-platforms.

De Commissie concludeerde dat met deze toezeggingen de vastgestelde mededingingsbezwaren werden weggenomen. Meer informatie over deze zaak, zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m79.html#m_3998