Fractie PvdA Rotterdam
Uit: Nieuwsbrief PvdA Rotterdam
Info 19 mei 2006
pvda@stadhuis.rotterdam.nl

Vooruit en aan de slag

"Vooruit en aan de slag", dat was de boodschap die Peter van Heemst gisteren meegaf aan de gemeenteraad bij de installatie van het nieuwe stadsbestuur. Lees hieronder een korte versie van zijn spreektekst.

Vanaf deze plaats wil ik de wethouders die vandaag of al eerder afscheid hebben genomen danken voor hun grote en kleine bijdragen aan het goed besturen van onze stad. Zij hebben veel gedaan waarop we de komende 4 jaar zullen voort bouwen.

Het is vandaag 18 mei 2006, een bijzondere dag. Er komt een nieuw stadsbestuur van PvdA, CDA, VVD en Groen Links. Dat is een felicitatie waard. De kiezers in Rotterdam hebben er op 7 maart voor gezorgd dat de PvdA daarvan weer deel kan uitmaken. Over vier jaar zullen heel veel Rotterdammers moeten zien dat hun leven er bete r voorstaat dan nu het geval is. Dát is wat uiteindelijk telt.

De PvdA wilde van begin af aan een breed college. Dat is nooit een geheim geweest. Het voorgestelde brede college was onze eerste en enige keus, Wij hadden geen 2e of 3e voorkeur.

Na 7 maart is er in Rotterdam een lastige politieke situatie ontstaan. De verkiezingsuitslag zorgde voor een politieke tweedeling. Bijna niemand wilde met iemand praten. Het vormen van een breed college leek uitgesloten. De PvdA wilde graag de inhoudelijke verschillen overbruggen. Bruggen bouwen tussen de verschillende politieke partijen om aan de stad het goede voorbeeld te geven.

De SP, een van de winnaars van de verkiezingen, had ik er graag bij gehad. Helaas zijn ze afgehaakt. Zij blokkeerden de coalitievorming door met een onhaalbare eis te komen.

Veel waardering heb ik voor Groen Links en de VVD. Zij zijn van heel ver gekomen. De VVD had tijdens de verkiezingscampagnes duidelijk gemaakt niet met de PvdA de stad te willen besturen, laat staan met Groen Links of de SP. Groen Links had eerste het gevoel dat ze kon 'aanschuiven'. Pas later kregen ze de overtuiging dat ze voluit konden 'meedoen'.

De kiezers hebben op 7 maart met blokletters op hun stembiljet geschreven dat Rotterdam socialer moet. Dat is de opdracht van het nieuwe college zoals in het coalitieakkoord geschreven. Er moeten meer banen en stages worden gecreëerd voor al die Rotterdammers die nu werkeloos langs de kant staan. Elke Rotterdammer moet een echte kans krijgen om mee te doen. Want iedereen kan iets!
Maar we moeten ook doorgaan met het veiliger maken van de stad. We doen er zelfs nog een schepje bovenop. We moeten vasthouden aan de uitvoering en prestaties waar terecht door het vorige college veel aandacht is besteed.
Het nieuwe stadsbestuur is er dus één van continuïteit en vernieuwing. We laten dat zien door de oude coalitiepartijen CDA en VVD en de oude oppositiepartijen PvdA en Groen Links te laten samenwerken in een nieuw stadsbestuur.
Het is goed om te zien en te merken dat er in de nieuwe coalitie een sfeer van vertrouwen, dadendrang en realistisch optimisme is ontstaan. We kijken vooruit naar de toekomst, met open ogen en oren voor wat er leeft in de stad. Maar wat voor soort stadsbestuur krijgen we de komende vier jaar?
1. Het College moet dicht bij de stad en dicht bij de mensen staan. Met acht wethouders is die ruimte er en die ruimte moet dus goed voor dat doel worden besteed.
2. We willen een royale houding richting gemeenteraad. Omgekeerd moet de wethouders een royale kans worden gegeven om met daden te laten zien wat ze waard zijn. De PvdA wil in de raad vooral samenwerking op inhoud zoeken. Alles wat niet met inhoud te maken heeft boeit ons wat minder. Oud- wethouder Wim van Sluis had het vanochtend nog over de raad van vier jaar geleden waarin hij stelde; 'met de oppositie hadden we een pijnlijke start'. Er is mij veel aan gelegen om aan het begin van deze nieuwe periode met 35 nieuwe raadsleden een streep te zetten onder alles wat achter ons ligt. Laten we niet achterom maar vooruit kijken!
3. Het college moet nauw samenwerken met de stad. Wij willen dus concrete prestaties in het op te stellen collegeprogramma dat medio september beschikbaar komt. Het moet een stadsprogramma worden met wederzijds commitment van het college met organisaties in de stad maar ook met de deelgemeenten. Wij willen wethouders die presteren. Het mag eens een keer wat tegenvallen, maar een tweede keer schept toch echt problemen.
4. Een college dat snel tot actie over gaat. Daarom zal er volgende week al een honderd dagen plan worden gepresenteerd waarmee we laten zien welke kant het opgaat met de stad. De punten uit dit plan moeten binnen honderd dagen zichtbaar voor alle Rotterdammers worden uitgevoerd.
5. Een college dat werkt aan een dienstbare overheid, dat laat zien dat ze er is voor Rotterdammers en ook voor al die ondernemers die onze stad rijk is.

Dan iets meer over het coalitieakkoord. We willen de koers van de afgelopen jaren verleggen op twee markante punten. Sociaal beleid en integratie en participatie.

Ik geef een aantal voorbeelden van het nieuwe sociaal beleid uit het akkoord. Er komt sneller hulp en coaching bij opvoedingsproblemen. Er wordt meer werk gemaakt van het effectief bestrijden van armoede, zo wordt de hulp bij het invullen van formulieren opnieuw ingesteld en worden er medewerkers van de sociale dienst ingezet bij de voedselbanken om mensen die daar komen voor boodschappen direct worden geholpen. We gaan zorgen voor meer werk voor mensen zonder opleiding. ID banen worden zoveel mogelijk omgezet in reguliere banen. Er komen extra stageplaatsen voor jongeren en de vraag en aanbod worden beter op elkaar aangesloten. Kinderen gaan niet meer naar school zonder ontbijt of leerboeken en ze hebben de kans om mee te doen aan sportprojecten.

Bij Integratie en Participatie willen we een omvangrijk programma voor inburgering en taallessen invoeren. Discriminatie en achterstelling worden voorkomen en bestreden. Bewonersinitiatieven zoals Mensen Maken de Stad worden uitgebouwd.
Maar wat vooral ook anders wordt is de toon en houding naar de Rotterdammers. Niemand zit meer bij voorbaat in de verdachtenbank. Wat je doet telt. Niet wat je gelooft, welke kleur je hebt of wat je afkomst is.

Naast de nieuwe koers is er ook continuïteit. Maar wel in een iets ander perspectief. Ik noem vier voorbeelden.
1. De vestigingseisen van de Rotterdamwet. We houden vast aan de wet maar we willen wel de looptijd bekorten. Er moet een maximale inspanning komen de wijken die onder de wet vallen er sneller bovenop te helpen.
2. We gaan door met het veiligheidsprogramma. Met zelfs een extra inspanning erboven op. Asociale huurders die hun omgeving intimideren worden harder aangepakt. Datzelfde geldt voor asociale verhuurders. Geweld achter de voordeur wordt een van de prioriteiten in het veiligheidsprogramma. Verder komt er meer voorlichting over het gebruik van softdrugs en willen we sneller hulp aanbieden aan probleemgevallen in de stad. Tenslotte krijgen mensen die in de fout zijn gegaan na een sanctie ook een nieuwe kans om een normaal bestaan te gaan leiden.
3. We gaan verder met de herstructurering van de oude stadswijken. We kiezen voor een grootscheepse aanpak van herstel en onderhoud. De Herstructurering zal zorgvuldig worden voorbereid en we moeten zuinig zijn met goede goedkope woningen. We willen bij deze projecten voorrang geven aan oudere Rotterdammers en jonge starters.
4. De Tweede Maasvlakte moet snel worden gerealiseerd met voldoende zorg voor natuur en milieu.

Voor de plannen die wij hebben, moet veel geld komen om die concreet te kunnen uitvoeren. We zullen zoeken naar derden die financieel willen bijdragen. Zo kan dit budget nog aanzienlijk groter worden. Er zijn drie nieuwe budgetten beschikbaar.
1. Naast de 50 miljoen euro die het vorige college extra heeft vrijgemaakt voor veiligheid leggen wij een structureel jaarlijks bedrag van 50 miljoen euro voor een robuust sociaal programma.
2. Er komt een participatie en integratiefonds waarin vier keer 25 miljoen euro wordt gelegd.
3. In totaal wordt 70 miljoen euro extra vrijgemaakt voor investeringen in natuur, milieu en buitenruimte.

Dit is veel geld, zeker. We steken met kop en schouders uit boven de andere vier grote steden. Maar we hebben ook een hoge ambitie. We gaan van gemiddeld naar goed, of van goed naar zeer goed met economie, met onderwijs, met sport, met cultuur en met buitenruimte.

Naast dit extra geld zijn er een aantal beeldbepalende projecten voor de komende jaren. Projecten waarin het nieuwe College moet uitblinken.
A. Jongeren zijn het kapitaalgoed van onze stad. Zij moeten goed worden opgevoed, veilig kunnen opgroeien en succesvol aan het werk of naar school. Speciaal daarvoor hebben we in dit college voor het eerst een wethouder Jeugd. Daarnaast wil Rotterdam in 2009 de eerste jongerenhoofdstad van Europa zijn. Een predikaat dat nog niet bestaat, maar waar voor ook de burgemeester zich gaat inzetten bij de regering en in Europa.
B. Rotterdam moet het bruggenhoofd worden naar China. Juist dit land is belangrijk voor de haven en de economie. Daarom halen we de banden met China aan en bouwen de contacten op een breed front uit.
C. We moeten de stad teruggeven aan de Rotterdammers. Daarom gaan we de komende vier jaar kijken of we een begin kunnen maken met de ondertunneling van de Maasboulevard en de Pleinweg.
D. Maar het belangrijkste project is toch wel 'Het pact op Zuid'. Dit is een grootscheeps meerjarenprogramma om Rotterdam Zuid sociaal, stedebouwkundig en economisch sterk te maken.

In het begin vertelde ik blij te zijn met het nieuwe stadsbestuur. Maar eigenlijk is dat onbelangrijk. Belangrijk is dat we in 2010 hebben laten zien dat alle Rotterdammers, oud en jong, goed en laag opgeleid, ongeacht geloof en achtergrond er beter voorstaan dan nu. Kortom dat er perspectief is voor iedere Rotterdammer. Dat wat mijn inspiratie de afgelopen 9 maanden en dat is onze opdracht voor de komende vier jaar.

Deze nieuwsbrief verschijnt wekelijks. Bijdragen voor de nieuwsbrief kunnen worden gestuurd naar: pvda@stadhuis.rotterdam.nl o.v.v. 'Nieuwsbrief". Ook uw op- of aanmerkingen kunt u daar kwijt.

De bijdragen in deze nieuwsbrief vertegenwoordigen niet automatisch het standpunt van de PvdA Rotterdam.