BosBode
www.wouterbos.nl

Nieuwsbrief van Wouter Bos
Nr. 78; 19 mei 2006

Afgelopen week kwamen we terug van reces. Een bijzonder reces deze keer. We waren er allemaal aan toe omdat we het vorige reces, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, allemaal hadden doorgewerkt: we waren aan het campagnevoeren. Maar echt rustig werd het ook dit reces niet. Allereerst natuurlijk vanwege mijn lezing over de verzorgingsstaat en alle stampei die Marcel van Dam daarover veroorzaakte. Toch interessant om te zien hoe zoiets werkt. Over het AOW-onderdeel van mijn tekst was nog niemand gevallen en dat was ook niet raar want het stond gewoon in ons verkiezingsprogramma, wordt al jaren door ons uitgedragen en was ook al eerder door FNV, CNV en werkgevers onderschreven. De boodschap was dat als we ook in de toekomst een goede sociale zekerheid, inclusief een welvaartsvaste AOW, overeind willen houden, we daar allemaal een bijdrage aan moeten leveren. Voor jonger en ouder dan 65 geldt dan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Wat nu lang niet altijd het geval is.

Dat was het. Niet meer en niet minder. Maar plotseling, zes dagen later, werd het groot nieuws. Niet omdat het nieuws was maar omdat Marcel van Dam woorden als 'misleiding' ging gebruiken en iets ging doorrekenen wat niet door ons was voorgesteld. Een truc die daarna nog door de vakcentrale MHP en door Minister De Geus herhaald werd. Allemaal niet zo verheffend. Voor wie wil weten wat ik wel gezegd heb, staat het verhaal inmiddels ook in het Nederlands op mijn site.

Terug van reces was het de eerste dag gelijk raak met de brief van Verdonk over en aan Ayaan. Ik heb me bewust verre gehouden van speculaties over de vraag waarom Verdonk haar onderzoek zo snel had afgerond; het is me wat te gemakkelijk om daar allemaal verdachte redenen voor te bedenken en het zijn ook nog eens verdachtmakingen waar geen verweer tegen mogelijk is. Ons probleem zat 'm meer in het feit dat ongeacht of uiteindelijk blijkt of Verdonk's beslissing stand houdt of niet, ze dit hele proces veel zorgvuldiger had moeten behandelen en daar ook meer tijd voor had moeten nemen. Niet alleen vanwege het persoonlijke drama voor Ayaan maar ook omdat de wereld mee keek.

Zelf hoop ik dat Ayaan Nederlander blijft of anders weer snel kan worden. Ik krijg overigens in toenemende mate het gevoel dat Verdonk's beslissing stand zal houden en tegelijk Ayaan 'echt' Nederlandse wordt via een nieuw naturalisatie-verzoek. In die indruk wordt ik gesterkt door het feit dat ik Verdonk nu steeds hoor praten over een nieuwe politieke werkelijkheid die zij geaccepteerd heeft. Volgens mij is dat Haags voor het feit dat de juridische werkelijkheid wat haar betreft met geen komma is veranderd en kennelijk zijn Balkenende en Zalm daar gezien het feit dat deze formulering met hen was doorgenomen ook van overtuigd. Zo sparen ze de kool en de geit, de verontwaardiging van CDA en VVD waarschijnlijk als sneeuw voor de zon weg smelt en Ayaan (gelukkig) gered is. Maar waarna voor al die anonieme anderen die in dit land tussen de wielen van het vreemdelingenrecht raken, waarschijnlijk niet zo veel zal veranderen. Of zou de verontwaardiging van de afgelopen week misschien toch ook bij al die CDAers enVVDers er toe kunnen hebben geleid dat langzaamaan het besef doordringt dat hier geen minister vast liep maar een manier van denken? En dat nu een mooi moment is om daar verandering in aan te brengen.

Nieuw op de site
'Iedereen moet meedoen aan eerlijker verdeling' - interview in de Volkskrant
Leren van Scandinavische landen - Netspar lezing Engelse en Nederlandse versie
Pijnvrij kan niet, pijn delen wel - opinie artikel in de Volkskrant
'Iedereen heeft baat bij een brede verzorgingsstaat' - interview in NRC Handelsblad
PvdA voor een sterke AOW - website artikel AOW
Debat naturalisatie Ayaan - inbreng in de 1e en 2e termijn
Debat Embargo regeling Prinsjesdag - bijdrage 1e termijn

Agenda
22-05-2006 Politiek4Kids.nl
22-05-2006 - Maagdenhuis op maandag

Contact
Wilt u reageren of heeft u vragen over de standpunten van Wouter Bos en de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid, Klik dan hier