Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Surinaams Olympiadeteam te gast in Almere

De contacten waren gelegd. De zaal was geregeld. De locale pers geïnformeerd, inclusief Omroep Flevoland. De vraag die bleef, komt het team op 19 mei wel? Naarmate het naar acht uur s'avonds kroop, leek het wel een zenuwenwedstrijd voor de wedstrijd. Hoe spijkerhard waren de afspraken? Staan we voor joker? Elke Surinamer die binnen liep, werd gevraagd of hij voor het schaken kwam. Nee hoor, naar de kaartclub, een verdieping hoger.

Eindelijk, even voor acht uur kwam het gezelschap opdagen. Inclusief begeleiding en tot onze verassing, een Surinaamse rijstmaaltijd goed voor een heel weeshuis. Op onze beurt hadden wij ook een kleine verassing, we hadden Remy Bonjasky te gast, de wereldkampioen K1 kickboxen, wereldberoemd in heel Suriname en omstreken.

Eten is een universele taal bleek tijdens de wedstrijd Almere - Suriname

Aangezien er vier Surinaamse teamleden aanwezig waren, werd besloten tot vier ronden rapidpartijen. Na twee ronden een eetpauze, en daarna de twee andere ronden. De eerste ronde werd 3½-½ voor Almere. De tweede ronde eindigde in 3-1 voor de Almeerders. Tijdens de gezamenlijke maaltijd werd duidelijk dat een jetlag en een wat mindere voorbereiding de Surinamers parten speelde. De derde rond werd ook door Almere gewonnen en toen de vierde ronde afgesloten werd met 4-0 voor Almere, was het ondanks het grote krachtverschil voor alle aanwezigen een bijzonder geslaagde avond.
Eten en schaken zijn universele talen, zo bleek. Er zijn al afspraken gemaakt voor over twee jaar.

Gerard Mulder

---