Staatsbosbeheer

wandeltochten van 30, 40 en 50 km door de weerribben en de wieden, 28 februari 2006

De Kuinderse Activiteiten Stichting (K.A.S), Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer organiseren op 20 mei 2006 de Mooiste wandeling van Nederland. Waarom de mooiste? Het Nationaal Park de Weerribben in Overijssel is in 2005 door het gelijknamige tv-programma tot de Mooiste Plek van Nederland gekozen. Reden genoeg om iedereen daar van te laten genieten.

De opzet is om vanuit de Noordoostpolder nabij Kuinre te starten voor tochten van ca. 30, 40 en 50 km. Het is de bedoeling dat de lopers onderweg in dorpen als Blankenham, Blokzijl, Vollenhove, St. Jansklooster, Kalenberg, Ossenzijl en Kuinre worden verwelkomd door de bevolking en dat er vermaak en vertier voor de lopers wordt georganiseerd. Hiervoor is een culturele werkgroep in het leven geroepen.

Start en finish zijn voor alle deelnemers in Luttelgeest, onder de rook van Kuinre. Er wordt veel gewandeld over dijken zodat er van het mooie Overijsselse en Flevolandse landschap optimaal genoten kan worden. Onderweg zijn stempelposten, EHBO en verzorgingsposten en er wordt een calamiteitenplan uitgewerkt om op alles voorbereid te zijn. De bezoekerscentra van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster en van Staatsbosbeheer in Ossenzijl worden hier ook voor gebruikt.

De globale route is Kuinre, Blankenham, Blokzijl, Vollenhove, St. Jansklooster (stempelen bij bezoekerscentrum Natuurmonumenten ), Nederland, Kalenberg en via Ossenzijl (stempelen bezoekerscentrum Staatsbosbeheer), naar Kuinre. In overleg met de gemeente zal het getracht worden het parcours autoluw te krijgen. Om de jeugd te activeren gaan we inspelen op de zwaarte van de tocht. We gaan het eerste jaar voor 2.500-5.000 deelnemers en willen binnen enkele jaren uitgroeien tot 10.000 deelnemers.

Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ondersteunen de tocht met hun medewerking. Opgave voor de tocht kan door op de website van KAS Kuinre een opgaveformulier te downloaden, tevens is hier nadere informatie te vinden over de tocht.