29
30
31
/> Maart 2006

Bellen blazen tijdens Internationaal Duik Festival Dé manier om Curaçao onder- en boven water te leren kennen Curaçao host van 20 tot en met 27 mei het Internationaal Duik Festival. Het is voor duikers dé manier om Curaçao onder- en boven water te leren kennen. Naast dagelijkse kant-, boot-, wrak- en nachtduiken, bevat het programma interessante seminars en workshops onder leiding van bekende professionals uit de duikwereld. Afbeelding Verder kan de duiker gaan `schatduiken'. Er wordt ergens in het water een schat verstopt. Wie het eerste de schat vindt, krijgt de inhoud.

Programma
Daarnaast worden diverse strand- en watersport activiteiten georganiseerd en is er een uitgebreid entertainmentprogramma met happy hours, Barbecues, en live-optredens.

Specials
Veel hotels bieden in deze periode `Curaçao Dive Festival specials' met flinke kortingen. Ook autoverhuurbedrijven doen hieraan mee.

Internationaal bekende sprekers komen workshops en lezingen geven. De Amerikaanse onderwaterfotograaf, schrijver en filmproducent Marty Snyderman komt workshops digitale onderwater fotografie geven. Snyderman heeft voor meerdere bekende titels fotografie en/of tekst verzorgd (National Geographic, Time Magazine).

Seminars
Ook de Amerikaanse zeewaterbioloog Robert Myers geeft tijdens dit evenement seminars. Hij is gespecialiseerd in identificatie van vissen en hun gedrag. Myers geeft uitleg aan de hand van digitale presentaties en tijdens diverse duiktrips.

Die groene vis met die gele ogen zal niet langer een mysterie zijn. De duiker komt te weten wat de vis eet, hoe hij leeft en wie zijn vrienden en vijanden zijn. De open zandvlaktes die onderwater te vinden zijn, komen tot leven. En de wirwar aan kleuren en vormen in het rif krijgen een geheel nieuwe betekenis na zijn uitleg.

Veiligheid
Verder leert de duiker alles over veiligheid en onderwaterziektes tijdens de workshop van Dr. Peter Bennett. En komen John Chatterton en Richie Kohler, experts in duiken naar scheepswrakken, vertellen over hun ervaringen. Zij hebben beiden uitgebreid onderzoek gedaan naar meerdere wrakken waaronder de Titanic. Meer informatie over het Internationaal Duik Festival en inschrijving via de website curacao-event.com

Afbeelding Koningin Emmabrug eind april terug
De `swinging old lady' zoals de monumentale pontonbrug door de Curaçaose bevolking genoemd wordt, zal eind april terug naar haar vertrouwde plek versleept worden, dit na een grondige opknapbeurt. De Koningin Emmabrug die de wijken Otrobanda en Punda met elkaar verbindt, is zeer vertrouwd in het stadsbeeld van Willemstad.

Vorig jaar werd ze weggesleept om gerepareerd te worden en nu is ze bijna klaar. Dit was hard nodig, want sinds de oplevering van de brug in 1868 is ze meerdere keren gerenoveerd en onderhevig geweest aan ernstige houtrot. Gelukkig verandert het uiterlijk van de brug bijna niet, ze wordt in originele staat hersteld.

Alleen het asfalt op de brug wordt vervangen door een houten dek en de trottoirs aan de zijkant worden weggehaald want de brug wordt tegenwoordig uitsluitend gebruikt door voetgangers. Zo kunnen bevolking en toeristen weer jaren blijven genieten van deze historische brug.

Tentoonstelling kunst via digitale snelweg
Beeldende kunstenaars op Curaçao kunnen sinds kort hun werk digitaal tentoonstellen op www.extocuracao.com. De Engelstalige site is in handen van de Nederlandse stichting Exto maar wordt onderhouden door een Curaçaoënaar. Er zit geen commercieel doel achter de site. Hij is opgezet om lokale kunstenaars een kans te geven hun werk bekendheid te geven en een eigen website te bouwen en onderhouden. Zo kunnen de kunstenaars internationaal meer bekendheid krijgen. Op dit moment zijn er zo'n vijftien kunstenaars op de site te vinden met foto's en beschrijvingen van hun werken.

Ontdek de schatten van Curaçao
Organisatie Curaçao Actief biedt sinds kort vier nieuwe eco safari tours. Zo is er de `Woestijn en Grotten tour', `Adem van de aarde tour', `Water en Land tour' en `Plantage en Riffen tour'. De tours worden gedeeltelijk per jeep en gedeeltelijk te voet afgelegd.

Woestijn en grotten Tour
Deze leuke en actieve tour neemt de deelnemer van de noordkant mee naar de westkant van Curaçao. In totaal worden 14 verborgen schatten bezocht, zoals de unieke woestijn van Hato, de ruige noordkant van het eiland, oude grotten en ondergrondse zoetwatermeren die ooit door de indianen in gebruik waren. De actieve kant van deze tour zit hem in het beklimmen van rotsen, kruipen door grotten en wandeltochten. Aan het einde is er gelegenheid tot een rustgevend bad in een echte natuurlijke jacuzzi.

Adem van de aarde tour
Deze tour loopt door de uitheemse ruige Noordwestkust van Curaçao, waar de magische kracht van de zee een enorme fontein veroorzaakt, zich ontluikt en letterlijk de aarde laat ademen. Vandaar de naam 'Adem van de Aarde'. De actieve kant van deze tour bevat een wandeling in het natuurreservaat Christoffelpark, met zijn bijzondere bos van Clusia bomen, orchideeën, bromelia's en andere planten die op geen andere plek op het eiland te vinden zijn.

Verder volgt tijdens deze tour een bezoek aan park Hofi Pastor waar de oudste boom van het eiland te zien is: een 800 jaar oude Kapok boom. Aan het einde van de dag kan men rustig snorkelen in een baai of een sportieve rotssprong maken in de verfrissende zee.

Water en land tour
Dit is een actieve sightseeing tour die langs de groene Zuidkust van Curaçao loopt. De avontuurlijke hoogtepunten van deze trip zijn bergbeklimmen, springen van een rots en zwemmen en snorkelen in een onderwatergrot. Verder wordt het charmante vissersdorpje Boka St. Michel aangedaan en voert de route langs zoutpannen en oude plantages. De dag eindigt in het gezellige dorp Santa Cruz waar overheerlijke verse vis geserveerd wordt.

Plantage en riffen tour
Voor diegene die de fysieke uitdaging niet uit de weg gaat, is dit een geweldige sightseeing tour. Tijdens deze tocht ontdekt men allerlei verborgen plekken zoals een grot met de oudste indianen tekeningen, een verborgen bos, ademende grotten en onrustige 'gaten' in het koraal. Deze tour is ook uitermate geschikt voor vogelliefhebbers. Verder is het vooral wandelen door grotten via oude plantages naar de ruige Noordkust van het eiland.

Curaçao Actief zorgt voor drankjes en vers fruit voor onderweg en een lunch van traditionele Curaçaose gerechten. Het is zelfs mogelijk de dag met een ontbijt in de natuur te beginnen of de dag af te sluiten met een BBQ bij zonsondergang op een mooi strand. Uitgebreide informatie over al deze eco tours is te vinden op www.curacao-actief.nl

Curaçao `Rent a chef'
Voor wie een vakantie naar Curaçao in de planning heeft en op zoek is naar een originele avond: huur eens een chef-kok. Een luxe diner voor twee op een afgelegen Curaçaos strand. Organisatie Rent a Chef kan dit regelen. Dit kan met vrienden, familie, een groot of klein gezelschap. Met oog voor detail wordt de presentatie van de gerechten afgestemd op de setting.

De producten die Rent a Chef gebruikt, zijn dagvers en de chef-kok maakt alle gerechten ter plekke klaar. Van het voorgerecht tot het dessert, het wordt à la minuut bereid en direct geserveerd. "Het plaatje moet rond zijn", aldus de chef-kok en hij hanteert daarbij drie regels: "eten hoort een genot te zijn, alles smaakt beter als het er mooi uitziet en we gaan alleen voor kwaliteit. Dat is onze stijl".

Voor meer informatie: www.rentachefcuracao.com

Nieuw rolstoeltoegankelijk strand
Zowel voor gehandicapte toeristen als lokale gasten is een speciale rolstoelbaan aangelegd aan het strand van Mari Pompun. Dit strand ligt langs de weg van Punda naar het Sea Aquarium, dichtbij het SuperClubs Breezes Curaçao, en heeft een snackbar. Het is een speciaal pad tot aan het water. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van dit soort paden aangelegd worden op plaatsen als Caracasbaai en stranden op Banda Abou.