Gemeente Woerden

27 april 2006

20 mei Open Dag Defensie-eiland!

Op 20 mei houdt de gemeente Open Dag op het Defensie-eiland. Het gebied achter het Kasteel, waar vroeger het Magazijn gevestigd was, is op die dag van 12.00 17.00 uur open voor publiek.

Rondleidingen en nog meer
Het Gilde houdt rondleidingen op het zuidelijke gedeelte van het eiland, waarbij ook een aantal gebouwen van binnen bekeken kan worden. Op het noordelijke gedeelte kunt u vrij rondlopen.

Wat valt er nog meer te zien?
Het oude commandanthuis wordt een infocentrum en zal die dag voor het eerst open zijn.
Daarnaast bruisen we nog van de ideeën voor activiteiten. Op 20 mei kunt u het resultaat horen en zien. Het definitieve programma wordt op 11 mei op de deze site en de informatiepagina in de Woerdense Courant gepubliceerd.

Ideeën gevraagd!
Op termijn zal op het defensie-eiland woningbouw gerealiseerd worden. Zorgvuldige planvorming en ontwikkeling hebben tijd nodig. De gemeente wil dat het gebied ook in de tussenliggende periode voor de inwoners van Woerden betekenis krijgt. Het terrein is een uitgelezen plek voor activiteiten en evenementen. Hebt u ideeën bijvoorbeeld op cultureel of sportief gebied? En lijkt het Defensie-eiland de ideale plek om deze plannen vorm te geven? Meldt u zich dan bij ons. Op de Open Dag zitten we klaar om uw ideeën in ontvangst te nemen. Wellicht een start van een vruchtbare samenwerking.

Behoud, maar ook sloop
Het Defensie-eiland is een industrieel gebied met vele gebouwen. Als beheerder van het gebied maakt de gemeente een zorgvuldige afweging tussen behoud en sloop. Sommige van deze gebouwen zijn ouder en van een groter historisch belang dan andere. De gemeente laat zich hierin adviseren door de monumentencommissie en de Rijksdienst Monumentenzorg.
De oude wasserij en de schoorsteen zijn als monument aangemerkt en hebben daardoor een beschermde status gekregen. Het oudste gedeelte van de commandantwoning wordt opgeknapt om te kunnen gebruiken als informatiecentrum voor de activiteiten en plannen rond het gebied. Om gebruik van het terrein voor evenementen mogelijk te maken worden twee gebouwen gesloopt.
Bij de sloop gaat het om het gebouw midden op het huidige parkeerterrein. Hierdoor ontstaat in het centrum van het Defensie-eiland een mooie centrale ruimte voor evenementen of andere activiteiten. Het andere gebouw is kleiner en betreft het nieuwere gedeelte van de commandantwoning. Dit gebouw is in de loop der tijd intern volledig gesloopt. Behoud van dit pand zou uitnodigen tot verder vandalisme en levert bovendien veiligheidsrisicos op. Een voorproefje op de Open Dag: Burgemeester Hans Schmidt wordt rondgeleid door oud-werknemers van Defensie, dhr. Brehm en dhr. Slotboom. (klik om de foto te vergroten)
Het gebied van het Defensie eiland (klik om de foto te vergroten)