Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 8 mei 2006 080506R

Nijmeegse Monumentenbeurs

Op zaterdag 20 mei organiseert de gemeente Nijmegen voor de tweede maal de Nijmeegse Monumentenbeurs. De beurs vindt plaats van 10.00 tot 15.00 uur in Concertgebouw de Vereeniging aan het Keizer Karelplein te Nijmegen. Bezoekers kunnen zich laten informeren over diverse aspecten van de monumentenzorg, zoals wet- en regelgeving, subsidiemogelijkheden en onderhoud. Extra aandacht gaat dit jaar uit naar het Rijksmonument en de nieuwe rijksregeling voor restauratie en onderhoud.

Op de beurs zijn, behalve de gemeente Nijmegen, bedrijven, instellingen en organisaties aanwezig die een rol kunnen spelen bij het behoud en beheer van monumentenpanden zoals de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, het Nationaal Restauratiefonds en bouwondernemingen. Ook de Commissie Beeldkwaliteit, onafhankelijk 'bouwplanadviseur' van het gemeentebestuur, is aanwezig. Bezoekers kunnen vrijblijvend ideeën voorleggen en advies inwinnen. De hele dag zijn er lezingen over de verschillende aspecten van de monumentenzorg.

Alle eigenaren, gebruikers en bewoners van monumenten in Nijmegen zoals rijksmonumenten, beeldbepalende panden, gemeentelijke monumenten en stadsbeeldobjecten, hebben een uitnodiging ontvangen voor de beurs. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Toegang tot de beurs en de lezingen is gratis.

In 2002 werd de eerste Monumentenbeurs gehouden.

Nijmeegs Rijksmonumentenschildje
Wethouder Depla presenteert tijdens de opening van de monumentenbeurs het eerste Nijmeegse rijksmonumentenschildje. Op aanvraag van de eigenaar wordt het schildje kosteloos door de gemeente Nijmegen geplaatst op de gevel van het rijksmonument. Met dit schildje moeten de Nijmeegse rijksmonumenten in de toekomst net zo herkenbaar in het straatbeeld worden als de Nijmeegse gemeentelijke monumenten.

Programma:

10:00 Aanvang beurs

10:30 Officiële opening door Paul Depla, wethouder Ruimte en Bouwen, Sport, Werk en Inkomen

10.45 Restauratie voormalige Vrijmetselaarsloge ervaringen van een eigenaar
Jeroen van Bergen, Accountantskantoor Van Bergen

11.30 Werking van de Commissie Beeldkwaliteit Teske van Royen, lid commissie Beeldkwaliteit

12.30 Restauratie en Onderhoud
(onder voorbehoud)

14:00 (Ver)bouwplannen en bouwhistorisch onderzoek Hettie Peterse, gemeente Nijmegen

15:00 Einde beurs

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Freya Stob, doorkiesnummer 3292380