Ingezonden persbericht


persbericht

Week van de zee op fort rammekens

Van 20 mei tot en met 28 mei 2006 wordt voor de vijfde week de Week van de Zee gehouden. Negen dagen lang staat heel Nederland in het teken van de duinen, strand en de zee. Ook Fort Rammekens maakt zich op voor deze week. Op 26 mei wordt de expositie 'Oog Oogt Oogst' op spectaculaire wijze geopend. En op 27 en 28 mei staat er een bijzonder muziekproject op de planning, uitgevoerd door Workshop de Doorbraak onder leiding van Dies le Duc. Van 20 tot en met 28 mei kunnen de kinderen met speurtochten het Middeleeuwse fort Rammekens verder ontdekken en zijn er speciale fietsroutes verkrijgbaar. Er wordt op 27 en 28 mei ook nog een informarkt georganiseerd.

Oog Oogt Oogst
Op 26 mei om 15.30 openen leerlingen van scholengemeenschap Nehalennia de expositie 'Oog Oogt Oogst' op bijzondere wijze. Dans, zang, muziek en poezië spelen hierbij een belangrijke rol. In deze prachtige expositie zijn keramische objecten van Bas van Damme, ruimtelijke collages van Bert van der Sluijs en tekstbeelden van Douwe Buwalda te zien. Kijk voor meer informatie op www.wwvv.nl.

Drup Drup Drup Et Cetera

Op 27 en 28 mei kunnen bezoekers van fort Rammekens om 15.00 uur genieten van een optreden van muziekworkshop 'de Doorbraak', o.l.v. Dies le Duc. De week van de Zee heeft dit jaar het thema "op reis". Op basis van dit thema heeft Dies le Duc de compositie 'Drup Drup Drup Et Cetera' ontwikkeld.

Deze compositie duurt een uur en beschrijft de reis van een druppel water. Eén druppel wordt zee en veroorzaakt uiteindelijk een doorbraak. Onderweg zijn er ontmoetingen met schelpen, zeevogels, walrussen, pinguïns, zeeliederen, room to move, een brug en Thamara. Reizen wordt ook opgevat als rijzen, het rijzen van de zeespiegel. De delen worden op verschillende locaties op het Fort Rammekens uitgevoerd, door wisselende bezettingen. Er worden tape geluiden gebruikt van een druppel water, de zee, zeevogels .....enzovoort.

Leuke bijkomstigheid is dat de naam van deze muziekworkshop 'de Doorbraak' is en dat het een Zeeuwse muziekworkshop is. De muziekworkshop staat zoals eerder vermeld onder leiding van Dies le Duc, die al sinds 1975 werkzaam is als componist en musicus. Le Duc was in deze hoedanigheid actief bij o.a. muziekgroepen als Sint Juttemis, slagwerkgroep Zilte Swing en het Le Duc Quintet. Hij speelt momenteel in het saxofoonsextet de Zes Winden.

Op 26 en 27 mei is er ook een infomarkt. Diverse organisatie die te maken hebben met milieuvraagstukken die rondom het fort waarneembaar zijn, zullen met informatiemateriaal aanwezig zijn. Het gaat om de volgende organisaties: Dienst Landelijk Gebied, Mic-Mec, Wereld Natuur Fonds, Schelde Info Centrum, Staatsbosbeheer, Zeeland Seaports, Waterschap Zeeuwse eilanden en het IVN.

Extra activiteiten
Speciaal voor de Week van de Zee worden de volgende extra's georganiseerd: 20-28 mei: speurtochten voor de kinderen
20-28 mei: V.O.C. fietstocht
26 mei: opening expositie 'Oog Oogt Oogst' om 15.30 uur 27 mei: van 13.00 uur - 17.00 uur infomarkt
27 mei: muziekoptreden De Doorbraak om 15.00 uur
28 mei: van 13.00 uur - 17.00 uur infomarkt
28 mei: muziekoptreden De Doorbraak om 15.00 uur, infomarkt

Fort Rammekens is het hele jaar geopend van:
Dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur
Van november tot april is het fort gesloten.
U vindt het fort aan de Rammekensweg in Vlissingen-Oost, telefoon 0118-412498. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Mei 2006