Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Lustrumlezing over de toekomst van de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland

De Klerk spreekt op de VU

Voormalig president van Zuid-Afrika en Nobelprijswinnaar Frederik Willem de Klerk spreekt op zaterdag 20 mei aan de Vrije universiteit Amsterdam over toekomstscenario's voor de betrekkingen tussen Zuid-Afrika en Nederland.

De Klerk houdt zijn lezing ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging (NZAV). De NZAV organiseert deze lezing in samenwerking met de VU, waar De Klerk ook in 1995 een lezing hield. Na de lezing beantwoordt F.W. de Klerk vragen van een VU-panel van Zuid-afrikaanse en Nederlandse wetenschappers én vragen uit de zaal.

De Klerk is bekend geworden als de president die de apartheid afschafte. In 1990 beëindigde hij het verbod op het ANC. Datzelfde jaar werd ook Nelson Mandela vrijgelaten. Mandela en De Klerk kregen in 1993 samen de Nobelprijs voor de Vrede. Onder De Klerk werden democratische hervormingen doorgevoerd en kreeg de zwarte meerderheid van het land stemrecht. Mandela werd in 1994 de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. De Klerk was vice-president in Mandela's regering. In 1997 trok hij zich terug uit de politiek.