Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 091

datum: 10 mei 2006

Natuurrijke workshops in Vathorst

op zaterdag 20 mei

In het I-centrum Vathorst aan de Duisterweg 6a vinden zaterdag 20 mei verschillende workshops plaats in het kader van de onlangs gestarte campagne 'Laat uw tuin leven'. Deelnemers krijgen allerlei praktische tips en aanwijzingen hoe meer leven in en naar de tuin te halen is. De workshops zijn zowel 's morgens als 's middags en zijn gratis bij te wonen. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan bij het I-centrum (info@vathorst.com) of bij de gemeente Amersfoort (j.nieuwstraten@amersfoort.nl).

Wie optimaal profijt wil hebben van de tuin, richt deze natuurvriendelijk in. Dat biedt extra plezier, want een natuurvriendelijke tuin brengt leven in uw tuin. Natuurrijk tuinieren is absoluut niet moeilijk; iedereen kan het. Maar je moet wel even weten hoe je het moet doen. Daarom organiseert de gemeente Amersfoort dit jaar een aantal praktische activiteiten die tuinliefhebbers helpen om meer natuur in de tuin te halen, zoals deze workshops op 20 mei op het terrein van I-centrum Vathorst. Er zijn verschillende manieren om vogels, vlinders en andere dieren te lokken. Belangrijk is dat dieren beschutting en voedsel kunnen vinden. Groene hagen, nectarrijke bloemsoorten, besdragende struiken en een vijver of waterschotel in de tuin doen wonderen. Een andere manier is om in plaats van een schutting eens voor een wilgentenen vlechtwerk te kiezen.

Wilgentenen vlechten

Zo'n natuurrijke afscheiding kunt u gewoon zelf maken, dat is niet moeilijk. Zeker niet als u op zaterdag 20 mei van 10.00 tot 12.00 uur in Informatiecentrum Vathorst (Duisterweg 6 A) de workshop wilgentenen vlechten volgt. Deelnemers leren verschillende technieken om met behulp van wilgentenen een erfascheiding te maken. Met een gevlochten wilgentenen afscheiding kan op een eenvoudige manier al een grote natuurwinst behaald worden. Een gevlochten wilgentenen afscheiding is een natuurvriendelijk alternatief voor een schutting van hout. Desgewenst kunnen door de wilgentenen allerlei bloeiende klimmers groeien, als Clematis, Kamperfoelie en Oost-Indische kers. Die zijn een lust voor het oog en interessant voor vlinders, hommels en bijen. Een wilgentenen afscheiding kent geen onderhoud, biedt voldoende privacy en is visueel een aanwinst voor de tuin. Vooral als de afscheiding vakkundig gevlochten wordt. En dat is precies wat de deelnemers leren in deze workshop die onder leiding staat van Geert van Poelgeest. Het geleerde kan later in de eigen tuin in de praktijk gebracht worden. Bij veel belangstelling kan in deze workshop ook een wilgentenen wigwam of 'prieeltje' gemaakt worden. Hij geeft in deze workshop bovendien veel tips voor natuurrijk tuinieren.

Van 13.00 tot 15.00 uur is de tweede workshop. Onder leiding van Geert van Poelgeest krijgt u tips en trucs voor het ontwerp van uw eigen natuurrijke tuin.

Beide workshops zijn -zoals gezegd- gratis en vinden plaats in en rond het I- Centrum in Vathorst. Benodigde materialen zijn aanwezig. Voor de workshop ontwerpen is het handig als u van tevoren de afmetingen en de ligging van uw tuin (zuiden/ noorden/ schaduw/ zon) noteert.

Informatie: Esther Lans, telefoon 033 469 43 41, e-mail e.lans@amersfoort.nl of Anke Hendriks, telefoon 033 469 49 99, e-mail as.hendriks@amersfoort.nl, communicatieadviseurs Concernstaf.


---- --