Gemeente IJsselstein


Waterplan laat Overtoom spetteren
donderdag, 11 mei 2006 - 15:25 CET

De gemeente presenteert haar conceptWaterplan op zaterdag 20 mei met een spetterende middag in en rond het stadhuis en de Overtoom.

Even snel een Waterplan lezen, is niet eenvoudig. Daarom is het concept waterplan vertaald in een watertentoonstelling. Deze laat op eenvoudige en inzichtelijke wijze de in dit plan beschreven visie zien op een gezonde waterhuishouding en hoe gemeente en inwoners daar sámen voor gaan zorgen.

Om inwoners te prikkelen daadwerkelijk een kijkje te nemen, zijn op deze dag op de Overtoom tal van spetterende (gratis) activiteiten om de aandacht op het concept Waterplan én de tentoonstelling te vestigen.

Wat is er te doen?
De Overtoom is hét centrale punt van alle activiteiten: startpunt voor stadswandelingen (toegespitst op water door de VVV) en rondvaarten door de stadsgrachten (stichting Yselvaert). Speciaal voor kinderen zijn er watereducatieve wandelingen (Werkgroep Behoud Lopikerwaard). Na deelname ontvangen zij een Waterdiploma. Ook verzorgt onderwatersportvereniging De Kikvors demonstraties in een groot bassin (ook op Overtoom). De activiteiten worden gecombineerd met de Kinderdag in de binnenstad (ondernemersvereniging de Baronie) waarin water een hoofdrol speelt.
De tentoonstelling is opgesteld in de centrale hal (stadhuis) en is nog tot 5 juli as. te zien.

Programma Waterdag: zaterdag 20 mei 2006
12.45 uur:
Opening Waterdag en Watertentoonstelling door wethouder J.H. Lappee en hoogheemraad T.G.H.J. de Jong op de Overtoom.

13.15 uur, 14.15 uur en 15.15 uur:
Vertrek stadswandelingen; rondvaarten en watereducatie wandelingen (kinderen) vanaf het stadhuisertoom. De activiteiten duren circa 45 minuten. (vol = vol)

Onderwatersportvereniging De Kikvors geeft demonstraties in een groot bassin. Alle activiteiten worden gehouden in combinatie met de Kinderdag van ondernemersvereniging de Baronie en zijn gratis! Einde activiteiten: 16.00 uur.
De tentoonstelling in het stadhuis loopt tot 5 juli as.

Parkeren
Vanwege de verwachte drukte wordt aangeraden met de fiets naar de Overtoom te komen. Autos kunnen worden geparkeerd in de parkeergarage Overtoom en/of evenemententerrein Het Podium.

Is het Waterplan noodzakelijk? Jazeker!
Water is van groot belang voor de leefomgeving. Goed waterbeheer is daarom onontbeerlijk. In het landelijk Nationaal Bestuursakkoord Water staat dat alle gemeenten uiterlijk in 2007 een Waterplan moeten hebben. Een overkoepelend plan met watergerelateerde plannen, verplichtingen, bestaande waterknelpunten en kansen die bij elkaar komen. Wélke problemen en kansen liggen er en wélke maatregelen zijn nodig voor verbetering van de waterkwaliteit en kwantiteit? Het concept Waterplan IJsselstein is opgesteld in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, drinkwaterbedrijf Hydron Midden-Nederland en de provincie Utrecht.

Inzien conceptWaterplan
Inwoners kunnen het conceptWaterplan na het zien van de tentoonstelling nalezen in de centrale hal (20 mei tot en met 5 juli) of downloaden.