Rotary enschede-noord

ROTARYCLUB ENSCHEDE-NOORD PERSBERICHT

Enschede, 15 mei 2006

Streekproducten 'Van Twentse Groond'

Zaterdag 20 mei a.s. beleeft Lonneker de primeur van een unieke markt met smakelijke Twentse producten. Bezoekers kunnen al wandelend over het dorpsplein Twentse streekproducten proeven en kopen, rechtstreeks van hun Twentse producenten.

Deze eerste markt 'Van Twentse Groond' biedt een rijke keuze aan oorspronkelijke en ambachtelijk bereide Twentse producten, variërend van noten, advocaat, eieren, scharrelroom, paté, stoofpotten, bakworst, bloedworst, geitenkaas, geitenmelk, honing, wijn en vlees tot natuurlijk asperges. Producten die nergens anders natuurlijker, verser, lekkerder en voller van smaak te vinden zijn.

Door de voortgaande globalisering hebben mensen steeds meer behoefte aan een eigen identiteit. Nu de schappen in supermarkten vol liggen met uniforme producten verlangt de consument naar iets eigens: streekproducten. De 'Vrienden van het Twents Ambachtelijk Streekproduct' hebben dan ook het initiatief genomen voor de streekmarkt en bovendien Rotaryclub Enschede-Noord bereid gevonden om de organisatie van de streekmarkt op zich te nemen. In het kader van het 40-jarig jubileum van de club zullen zij de handen uit de mouwen steken en de opbrengst van de streekmarkt ten goede laten komen aan het goede doel: de stacaravan van Rotaryclub Enschede-Noord, waar mensen die zich anders geen vakantie zouden kunnen veroorloven gratis gebruik van kunnen maken. Bovendien wil de Rotaryclub Enschede-Noord de agrarische sector in onze regio ondersteunen. Vele boeren met nieuwe, vaak ambachtelijke producten hun bedrijf een ander bestaansrecht te geven.

De streekmarkt is vrij toegankelijk. Naast producten kopen kan men tegen betaling van een kleine vergoeding ook vele producten proeven. Deze vergoeding gaat naar het goede doel.

Aan de streekmarkt is ook een wedstrijd gekoppeld. Wie bedenkt een goed Twents woord voor het al wandelend proeven en genieten van heerlijke producten. Bijvoorbeeld 'kuiergerechten'. Bezoekers worden uitgedaagd om een betere of oorspronkelijker naam te bedenken. De jury staat onder leiding van Mans & Mini uit de tv-serie 'Van Jonge Leu en Oale Groond'. De winnaar wordt getrakteerd op een diner met Twentse streekproducten voor vier personen. Andere prijzen bestaan uit pakketten met Twentse streekproducten.

De markt vindt plaats op het dorpsplein van Lonneker, zaterdag 20 mei a.s. van 9.00 uur tot 16.00 uur. Om 11.30 uur vindt de feestelijke opening plaats in het bijzijn van onder andere Tweedekamerlid Annie Schreijer, Enschedees wethouder Roelof Bleker en Mans uit de bekende tv-serie 'Van Jonge Leu en Oale Groond'.


- - - - - - - - - -