Ingezonden persbericht


Week van de Zee - Op Reis

Week van Zee (20 t/m 28 mei 2006)

Deuren open voor de trekvis

DEN HELDER - Op zaterdag 20 mei 2006 gaat voor de vijfde keer de Week van de Zee van start. Op de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder zal de organisatie het eerste exemplaar van het rapport ´Vismigratie in de Nederlandse Kust' aanbieden aan burgemeester Faber. In het rapport brengt de hindernissen voor trekkende vissen in kaart, van de Afsluitdijk tot en met de Brouwersdam.

Met het thema 'Op Reis' vragen de organisatoren dit jaar, middels het aanbieden van het onderzoeksrapport en meer dan 200 activiteiten extra aandacht voor de vrije doorgang voor trekkende dieren.

Dieren reizen tussen de plaatsen waar ze zijn geboren, waar ze zich voeden, voortplanten en rusten. Bijvoorbeeld de palingen, zalmen, stekelbaarzen en prikken komen in de Nederlandse kustwateren moeilijk te nemen barrières tegen. Afsluiting van rivieren en zeearmen met dammen en sluizen vormt een bedreiging voor het overleven van hele populaties.

Het rapport is uitgebracht door de Kustvereniging ism de Universiteit van Leiden en geeft een overzicht van de bedreigingen en kansen voor verschillende trekkende vissen. Er is een positieve conclusie: Er wordt steeds meer rekening gehouden met trekkende vissen. In 2008 zullen de Haringvlietsluizen tijdens vloed op een kier gaan. In 2013 komt er een vispassage in de afsluitdijk. Bij de Helsdeur in Den Helder gaat de bouw van een doorgang dit jaar al in uitvoering.

PROGRAMMA OPENING WVDZ:

11.30 uur

vertrek vanuit Julianadorp van een groep ´reizigers´ richting Den Helder

14.00 uur

opening Week van de Zee door burgemeester Faber op lichtschip Texel,


· klein toneel met historische zeereizigers


· aanbieden rapport aan Geke Faber


· openingsceremonie met school kinderen misthoorn en hijsen van de vlag

14.15 uur

einde ceremonie

14.30 uur

Feestprogramma


· Vertrek naar de schepen met de Jutter Express voor een rondvaart door de Marinehaven, duur ong. 1,5 uur. Op de Jutters Express vertelt een deskundige over trekvissen


· In het Reddingsmuseum schepen de kinderen in op een aantal reddingsschepen voor een rondvaart over het Noord-Hollands kanaal


· Andere activiteiten op het terrein: shantykoor, theater, etc.

16.00 uur

einde opening Week van de Zee

----------
EINDE BERICHT

Bijlage

Artikel: deuren open voor de trekvis (Thijs den Hertog, Universiteit van Leiden)

Kijk voor informatie over dit rapport op www.kustvereniging.nl (nieuws)

Kijk voor achtergrond informatie van het evenement, een factsheet van de organisaties, regionale hoogtepunten van het programma en sfeerbeelden op www.weekvandezee.nl (persberichten).

Een speciale dieren op reis brochure (16 pagina´s) is voor pers tijdens de opening beschikbaar. U kunt ze ook opvragen bij de Kustvereniging (Marijke Kooijman of Ben Overdevest) op 071 5122900.

Agenda Week van de Zee persmomenten

zaterdag 20 mei opening Week van de Zee in Den Helder

vrijdag 26 mei lancering website over afval op Reis (persbericht volgt op 26 mei)

zaterdag 27 mei uitreiking Groene vlag in Zandvoort (persbericht volgt op 22 mei)

----------
Contact:

Wilt u artikel schrijven over dit onderwerpen of aanwezig zijn bij een van de activiteiten? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met perscoördinator Joos Versfelt 071 5160496/ 06 44650805 en via joos.versfelt@weekvandezee.nl

Week van de Zee 2006

Postbus 664, 2300 AR Leiden
www.weekvandezee.nl