Dertig schilders vangen befaamde Zeeuwse Licht in Domburg

Bureau a tot z

In het Licht van Walcheren
Hedendaagse kunstenaars schilderen Domburg en omgeving

Schildersweek 21 tot en met 28 mei 2006
Expositie in Domburg en Amsterdam
Openbare veiling van schilderijen 9 september 2006

Derde editie Schildersweek Domburg

Domburg (18 mei 2006) - Op initiatief van de Stichting Art & Performance Domburg vindt in de week van 20-28 mei de derde Schildersweek Domburg plaats. Tijdens het evenement zullen 30 schilders uit binnen- en buitenland een week lang in Domburg vertoeven. Deze kunstenaars uit Nederland, Rusland, Zuid-Amerika, Duitsland en Italië zullen deels volgens een gevarieerd programma, deels naar eigen inzicht, op een groot aantal verschillende locaties met hun creatieve vermogen en schilderstalent aan de slag gaan. Daarbinnen zijn alle thema's mogelijk: de zee, het strand, de bevolking op de boulevard, de meigasten in het dorp. Een weeklang zal het zinderen van artistieke activiteit. De kunstschilders worden ondergebracht bij Domburgse gastgezinnen.

Domburg: pleisterplaats van beroemde schilders
Aan het begin van de twintigste eeuw deed het Walcherse dorp Domburg zich gelden als de ideale uitvalsbasis voor kunstschilders. De beroemde symbolistische kunstenaar Jan Toorop (1858-1928) organiseerde in deze kustplaats op Walcheren tussen 1911 en 1921 jaarlijks een zomerexpositie voor vooraanstaande moderne kunstenaars. Het Zeeuwse licht, de nabijheid van zee en strand en de algehele idylle boden de badplaats een vruchtbaar klimaat voor schilderstalent. Schilders als Piet Mondriaan, Ferdinand Hart Nibbrig, Jacoba van Heemskerck, Victor Huszar, Conrad Kickert, Otto van Rees, Jan Sluijters, Charley Toorop en Matthieu Wiegman trokken dan naar Zeeland om in Domburg te schilderen.

Expositie en Veiling
Na de bruisende schildersweek in 2006 volgt een grote verkoopexpositie die wordt geopend op 28 mei om 16:00 uur in de Duingalerie (Hotel Duinheuvel, Badhuisweg 2, Domburg, www.wilduin.nl). In juli en augustus is de expositie te zien bij galerie Godá te Amsterdam (Weteringschans 69, 1017 RX, www.artemil.nl). De werken die onverkocht blijven, worden op 9 september geveild in De Parel, Babelweg 2, Domburg.

Catalogus
Bij de tentoonstelling van dit jaar zal wederom een boek verschijnen waarin het evenement wordt vastgelegd. De gebeurtenissen tijdens het evenement worden in de vorm van sfeerimpressies vastgelegd. Het geheel geeft - mede door de vormgeving - de zinderende sfeer van mei 2006 weer die voor iedereen te proeven is in Domburg.

Sponsors
De financiering van de Schildersweek komt via verkoopopbrengsten en sponsoring tot stand. Een groot aantal sponsors levert een waardevolle ondersteuning aan de realisatie van het evenement. De Rabobank Noordwest Walcheren is hoofdsponsor.

Informatie over organisatie en sponsoring
Initiator is Willem Spekhorst, huisarts te Domburg en tevens voorzitter van de organiserende Stichting Art & Performance Domburg. Zie voor actuele informatie: www.schildersweek.nl

Pers & Publiciteit en Foto's
Bureau A tot Z Amsterdam, Harry J. Kraaij
Telefoon: 06-146.70.953
Email: text@bureau-a-tot-z.nl