Groep Wilders


zaterdag, 20 mei 2006
Schoolreisjes naar het bedevaartsoord Mekka in Saoedi-Arabië zijn razend populair onder islamitische basisscholen in Nederland. Het dure tripje voor kinderen van groep acht is een extraatje en geen vervanging van de klassieke reisjes naar bijvoorbeeld de dierentuin. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Geert Wilders (Groep Wilders - Partij voor de Vrijheid) stelt kamervragen.

Vragen van het lid Wilders (Groep Wilders) aan de ministers van Onderwijs en Justitie over schoolreisjes naar Mekka


1. Hebt u kennis genomen van de berichten waaruit blijkt dat islamitische scholen in Nederland schoolreisjes naar de religieuze bedevaartsoorden Mekka en Medina in Saoedi-Arabië organiseren? (1)


2. Bent u bereid de Kamer een volledig en gedetailleerd overzicht te verschaffen van de aard, omvang en doelstellingen van dit nieuwe gebruik?


3. Zijn deze schoolreisjes, gericht op de versterking van het islamitische geloof en identiteit bij kinderen uit de hoogste groep van de basisschool, volgens u gewenst? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


4. Behoort de voorbereiding op de hadj door middel van deze umrah-reizen volgens U tot de kerndoelen van het onderwijs zoals dat op Nederlandse, en door Nederlands belastinggeld gefinancierde, scholen wordt gegeven?


5. Deelt u mijn oordeel dat deze reizen bijdragen aan een radicalisering van het geloof van de kinderen zoals wat mij betreft blijkt uit het bericht dat een jongetje uit Ede na zon reis geen normale Nederlandse kleding meer draagt maar een Pakistaans wit pak en een meisje van 11 van dezelfde school dat nu ook thuis een hoofddoek draagt omdat Allah ons dat vroeg?


6. In de berichtgeving is enerzijds sprake van ouders die zelf sparen om deze umrah-reizen mogelijk te maken, of van sponsors die te hulp worden geroepen, maar anderzijds ook van subsidies die door het ISBO, de overkoepelende organisatie van islamitische scholen, worden verstrekt.
Is dit juist? Wat is de omvang van de subsidies die door het ISBO aan islamitische scholen worden verstrekt om de umrah-schoolreisjes mogelijk te maken? Acht U het een goede zaak dat Nederlands belastinggeld wordt gebruikt om het islamitische geloof bij jonge kinderen te versterken en zelfs te radicaliseren?


7. Klopt het dat islamitische meisjes van 11 op hun hoede moeten zijn voor verleiding door mannen? (2) Bent u bereid deze mannen een staatsopvoeding seksuele vorming aan te bieden?


8. Bent u voorts bereid schoolreisjes naar fundamentalistische oorden en landen te ontmoedigen dan wel waar mogelijk te verbieden?

De Telegraaf van 20 mei 2006 (Schoolreisje naar Mekka); de Volkskrant van 20 mei 2006 (Bedevaart is véél leuker dan gewoon schoolreisje).

Vgl. wat het 11-jarige meisje Sumeyya in de Volkskrant zegt: Eerst droeg ik thuis geen hoofddoek, nu wel. Want Allah vroeg ons de hoofddoek te dragen, omdat sommige mannen ons proberen te verleiden.