Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 1 mei 2006

---

unieke lezing ton koopman over bach-cantates

Op zaterdag 20 mei a.s. om 16.00 uur geeft dirigent en musicus Ton Koopman een lezing over alle Bach-cantates die hij heeft uitgevoerd én opgenomen. De lezing vindt plaats in de Renaissancezaal van het Frans Hals Museum te Haarlem. De organisatie is in handen van cd- en dvd-speciaalzaak Bruno Klassiek.

Tijdens zijn lezing geeft Ton Koopman een uitgebreide toelichting op 'hét opnameproject van de negentiger jaren', zoals The Guardian in Londen het noemde. Van 1994 tot 2004 heeft Koopman alle nog bestaande Cantates van J.S. Bach uitgevoerd én opgenomen met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir: de cd-serie 'Complete Cantatas' volume 1 t/m 22. De cantates vormen verreweg het meest omvangrijke en meest veelzijdige onderdeel van het oeuvre van J.S. Bach.

De lezing start om 16.00 uur; ontvangst vanaf 15.30 uur in de Blauwe Hal van het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62 te Haarlem. Kaarten à E 3,00 (inclusief kopje koffie/thee) zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van Bruno Klassiek, Gierstraat 50, Haarlem.

Voor zijn opnameproject ontving Ton Koopman meerdere prijzen, waaronder de Deutsche Schallplattenpreis "Echo Klassik 1997", de Hector Berlioz Prijs en nominaties voor de Grammy Award (USA) en de Grammophone Award (GB).

In het jaar 2000 kreeg Ton Koopman van de Theologische Factulteit van de Universiteit Utrecht een eredoctoraat voor zijn bijdragen aan het onderzoek naar- en de vertolking van het oeuvre van J.S.Bach, met name de passies en cantates.

Koopman publiceert regelmatig en werkt al enkele jaren aan de uitgave van de Händel Orgelconcerten voor Breitkopf & Härtel. Hij is hoofdvakdocent klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en Honorary Member van de Royal Academy of Music in Londen.

Ook werkt hij veelvuldig als gastdirigent met andere orkesten. Hij werkte onder andere met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Boston Symphony Orchestra, de Wiener Symphoniker, het Deutsche Symphonie Orchester Berlin, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het orkest van de Deense Omroep en vele andere. Acht jaar lang was Ton Koopman dirigent van het Radio Kamerorkest. Sinds enkele jaren is hij vaste gastdirigent van het Orchestre de Chambre de Lausanne.



Ingezonden persbericht