Ingezonden persbericht


EINDHOVEN, 6 mei 2006
Stichting Virus

Viri 20 mei

Na de succesvolle editie in februari is Viri weer terug. Op zaterdag 20 mei aanstaande organiseert Stichting Virus weer een nieuwe editie van het mini-festival Viri in het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg in Eindhoven. De programmering is, zoals gewend van Stichting Virus, verrassend en vernieuwend.

Niet voor niets stond er tijdens de vorige editie op 11 februari jongstleden een lange rij wachtende bezoekers voor de deur van het TAC. Om elf uur 's avonds was het al zo druk dat de organisatie genoodzaakt was een `één eruit, één erin' deurbeleid in te voeren. Ons advies is dus ook aan alle bezoekers om op tijd te komen om je plek op het evenement te verzekeren.

Daarnaast is ook deze keer het programma al genoeg reden om vroeg binnen te willen zijn. Er staan weer een groot aantal overweldigende acts te wachten om alle bezoekers het echte Viri- gevoel te laten beleven.

Een greep uit het programma van Viri 20 mei:

Ruby Q
De vijf koppige formatie Ruby Q is ontstaan uit de vierde lichting van de Tilburgse Rockacademie in oktober 2003. Acht maanden daarna lanceerde de groep haar titelloze debuut-CD. Deze triple A-side single is een mooie dwarsdoorsnede van het stilistische spectrum waarbinnen de groep zich beweegt: elementen van rock tot triphop, van opera tot psychedelica en van funk tot melodieuze britpop.

EF
Uit het Zweedse Gothenburg komt de band EF. Melodieën, explosies en emoties vinden ze het meest interessant, hun muziek is onder andere te vergelijken met Mogwai en de Japanse band Mono.

Darker
De one-man band Darker bestaat uit Donnie Darker, oftewel Jeps Salfischberger. Zelf noemt hij de muziek die hij tegenwoordig maakt "Donnie Darker vs. Placebo vs. Mountain Goats + electronics here and there". Zijn muziek is donker, elektronisch, fascinerend en soms zelfs dansbaar. Alles doet Donnie Darker in zijn eentje, spelen, samplen, spelen, samplen, en al bij al zijn het goed in elkaar stekende songs. Hij is creatief met alles wat hij maar in zijn handen kan krijgen tot aan zijn gitaar en beatboxen toe.

Kevin
De Eindhovense zanger en gitarist Kevin Bachus besluit in 1999 na eerdere muzikale ervaringen zijn eigen weg in te slaan. Onder de naam Kevin beperkte de zanger/gitarist zich aanvankelijk tot het geheel op eigen wijze coveren van repertoire van o.a. Bruce Springsteen, U2 en Live. Al zeer snel werd het bestaande repertoire aangevuld met eigen songs waardoor het specifieke karakter van Kevin nog meer gestalte kreeg.

Plenty Panther
De drie leden tellende band Plenty Panther is beïnvloed door Foo Fighters, Muse, Queens of the Stone Age, Soulwax, Nirvana, Velvet Revolver, Colour of Fire en Millionaire, deze Eindhovense jongens laten het TAC zeker beven. Go Panthers!

Dansnest
Naast muziek is er tijdens deze derde Viri van dit Virus jaar ook aandacht voor dans. Dansnest is een organisatie die zich inzet voor de amateur-danser. De danser ervaart hoe het is om in een professionele werksfeer aan een dans deel te nemen."Hier is kwaliteit en gedrevenheid gaande, niks meer en niks minder."

DJ Bercoviq
DJ Bercoviq (Guido van den Berk) neemt je mee door een landschap van elektronische velden en malende technostromen, helemaal tot aan de voet van de berg in de Dommelvallei. Bercoviq wordt tijdens deze Viri ondersteund door de VJ's Sergio en Eric. Deze twee kunstacademie studenten maken tijdens Viri hun debuut als VJ duo. Sergio heeft als DJ al meerdere malen in de Effenaar, de Rechter en op Pact gestaan onder de naam Tachini. Hoe het deze twee video kunstenaars zal vergaan zal tot 20 mei zelfs voor hun een vraag zijn, we zijn in ieder geval heel erg benieuwd!

De Lars en Wim Show
Wim en Lars brengen in hun Lars en Wim Show een verzameling van ultra korte liedjes. Allemaal in het Nederlands en allemaal accapella. De Lars en Wim show stond eerder op Woof, talentblender en zal binnenkort op E-FM te beluisteren zijn.

En verder...
Behalve alle doe-spring-en-schreeuw kunst die op Viri te bewonderen is, is er ook ruimte om in alle rust te genieten van verschillende exposities. Maar kalm hoeft niet saai te zijn. Dat bewijst Marianne Splint wel, wiens fotoserie "Geleden Woonkamers" op 20 mei gedeeltelijk wordt getoond. In meubeladvertenties wordt doorgaans de idylle afgebeeld. De Eindhovense Marianne Splint nam haar acteurs mee om te fotograferen wat er gebeurt als de showrooms daadwerkelijk worden bewoond. Wat gebeurt er als men geen stand weet te houden op het duur en hoogpolig tapijt?

De website van Viri is te vinden op: http://viri.virus.nl Viri 20 mei vindt plaats in het Temporary Art Centre aan de Vonderweg 1 in Eindhoven. Het evenement start om 20.30 uur en eindigt om 2.00 uur.

Meer over Stichting Virus
Stichting Virus is organisator van o.a. het jaarlijkse Virus Cultureel Festival dat in 1991 door het Studentencafé AOR is opgericht. De organisatie stelt zich ten doel om jongeren uit Eindhoven en verre omgeving te infecteren met verschillende vormen van cultuur. Om dat doel te bereiken worden op de evenementen van Stichting Virus cultuurvormen als muziek, dans, theater, beeldende kunst, film en literatuur geprogrammeerd. In het verleden heeft Virus acts als Kane, Krezip, Moloko, Scapino Ballet en Hans Teeuwen op het podium gehad.

Noot voor de redactie (