FNV Bouw

datum: 20-05-2006 / bericht: 1 van 39

Nieuwe CAO mortel

Met hun acties vrijdagmorgen hebben de 2.200 werknemers in de mortel een nieuwe CAO afgedwongen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een principeakkoord tot stand. De meerurenregeling is afgeschaft. Tot 31 maart 2007 krijgen de werknemers 2 procent loonsverhoging. Er komt loopbaanbeleid, waarmee werknemers zich elke vijf jaar kunnen bijscholen voor een nieuwe stap in hun carrière; ook moet dit uitval wegens arbeidsongeschiktheid voorkomen. 'Nieuwe' volledig arbeidsongeschikten krijgen eveneens de bestaande WAO-eindejaarsuitkering van ruim 500 euro, die bovendien met 2,5 procent wordt verhoogd.

Vrijdagmiddag tastten FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV eerst informeel af of werkgevers werkelijk openingen boden voor hervatting van het CAO-overleg. Werkgevers verklaarden van de omstreden 'meerurenregeling' af te willen; ook over de overige eisen uit het ultimatum van de bonden waren ze bereid te praten. Daarop startten halverwege vrijdagavond de formele onderhandelingen. Bij het ochtendgloren kon het akkoord worden ondertekend.

De acties die nog vóór Hemelvaart op de rol stonden, zijn van de baan. FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV gaan het principeakkoord aan de leden uitleggen. "Er komt een eind aan de onrust over de werktijden", zegt CAO-onderhandelaar Louw Elzinga van FNV Bouw. "De meerurenregeling is afgeschaft." "En als mensen nog meeruren hebben uitstaan, worden die uitbetaald", aldus CNV-collega Maarten Post.

De loonsverhoging van 2 procent is als volgt verdeeld: 0,75 procent per 1 juni, 0,75 procent per 1 oktober en 0,5 procent per 1 maart 2007. Vakbondsleden kunnen bovendien hun contributie fiscaal voordelig via het brutoloon laten verrekenen. Omdat de CAO na 1 april pas tot stand kwam, krijgen alle werknemers op 1 juli een eenmalige uitkering van 100 euro.