Ministerie van Algemene Zaken


1red16819
19-05-2006, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE NATURALISATIEZAAK RONDOM HIRSI ALI

VRAAG:
In de krant stond vandaag dat u niet per se met de VVD door wilt regeren. Waarom heeft u dat gedaan?


BALKENENDE:
Waarom heb ik dat gedaan? Om vooral de aandacht te vestigen op welk type beleid noodzakelijk is.

VRAAG:
U gaat met toch niet vertellen dat de kwestie-Verdonk er helemaal niets mee te maken heeft.


BALKENENDE:
Ik heb het overigens - en dat is denk ik niet opgemerkt door een aantal journalisten - al eerder aangegeven. En het is ook wel logisch dat ik dat nu doe, want morgen is er en congres van het CDA. En dat is eigenlijk meer een beetje samen komen vallen - daar heeft u wel gelijk in - met wat deze week aan de orde is geweest in de Kamer. Een pittige discussie rondom het Nederlanderschap van Hirsi Ali. Maar we moeten de zaken niet teveel met elkaar verbinden. Want ik denk dat ook zonder wat deze week is gebeurd, had ik het ook wel gezegd.

VRAAG:
Als we de zaak nog eens doornemen. De hele kwestie begon op maandag. Toen stuurde mevrouw Verdonk die bewuste brief naar Ayaan Hirsi Ali. U was daar heel verbaasd over. Kennelijk had u geen sluitende afspraak met mevrouw Verdonk gemaakt.


BALKENENDE:
Het ging als volgt: het eind van de maandagochtend belde mevrouw Verdonk mij op met de mededeling dat zij vond dat mevrouw Hirsi Ali op de hoogte moest worden gesteld van wat nu de consequenties eigenlijk waren van alles wat er was gebeurd. Toen was ze voornemens om ook een stuk te gaan sturen. Toen heb ik wel gezegd: dit is buitengewoon gevoelig onderwerp. Je hier niet zorgvuldig genoeg in zijn. En zorg dat alle mogelijke vragen ook beantwoord kunnen worden. Ik heb vervolgens aangegeven: ik ga naar de Koningin. Ik ben niet bereikbaar gedurende de komende uren. Dus onderhoud contact met mijn raadsadviseur, mijn ambtelijk adviseur.

VRAAG:
Maar u moet er toch zelf veel beter bovenop zitten?


BALKENENDE:
Nou, nee. Het is mijn taak als premier om aan te geven: je moet hier heel zorgvuldig handelen. Dat signaal heb ik gegeven.

VRAAG:
Dat lapte mevrouw Verdonk aan haar laars.


BALKENENDE:
Toen kwam ik terug van het gesprek met de Koningin. Toen kreeg ik door van mijn ambtelijk adviseur dat er geen brief uit zou gaan en dat er nog resterende vragen waren. Kijk, als ik dat te horen krijg, dan ga ik daar van uit. Met die kennis ben ik naar een bijeenkomst gegaan met een aantal topondernemers en pas aan het eind van de avond om een uur of tien toen was de brief al uit. Dat vind ik erg jammer. Dat is ook de reden geweest waarom ik verbaasd was. Ik geef u nu precies de feiten aan.

VRAAG:
Dinsdag volgde het Kamerdebat. Hoe heeft u daar naar zitten kijken? Zat u thuis, of in het Torentje?


BALKENENDE:
Ik zat in het Torentje. Ik ben gewoon in Den Haag gebleven. Tot het eind uiteraard. Later op de avond is minister Zalm erbij gekomen. En weer wat later minister Brinkhorst. We hebben het debat intensief gevolgd. En het was natuurlijk een knap lastig debat. Niet leuk voor mevrouw Verdonk.

VRAAG:
Hoe zit u er dan bij? Wordt u dan ook zelf steeds bozer, of verbaasder?


BALKENENDE:
Je zit niet in de Kamer zelf. Je volgt op enige afstand. Je praat er met elkaar over. Je ziet natuurlijk wel beweging in de Kamer. En dat er een motie wordt ingediend. En dat de minister eerst zegt: ik ga die motie uitvoeren. Daarna worden er een aantal opmerkingen gemaakt waardoor je denkt: hé, wat gebeurt er nou. Dat leidt dan weer tot vragen van de kant van de Kamer en weer een derde termijn en een motie.

VRAAG:
Maar daar voelt u toch iets bij? U bent nauw betrokken.


BALKENENDE:
Natuurlijk was het zo dat de Kamer solidariseerde in belangrijke mate met Ayaan Hirsi Ali. Men was niet tevreden, verre van dat, over wat er eerder was gebeurd. Vervolgens is het dan aan de minister om het eigen verhaal te vertellen. Dat was denk ik wel Daarom kwamen er ook veel vragen in de Kamer en daardoor kwamen er toch verschillende moties.

VRAAG:
Toen zat u woensdagavond weer televisie te kijken en toen zag u mevrouw Verdonk in Harderberg iets zeggen waarvan u dacht van hmm, dat is toch niet wat we afgesproken hebben.


BALKENENDE:
De opmerking die ineens zo in het nieuws naar voren kwam van: ik kan niets voor Ayaan Hirsi Ali doen, toen dacht ik even van: hé, wat hebben we nu? Dat verbaasde mij.

VRAAG:
Wat doet u dan? Pakt u dan onmiddellijk uw telefoon?


BALKENENDE:
We hadden die woensdag al de afspraak gemaakt dat mevrouw Verdonk en de beide vice-premiers en ik elkaar zouden treffen in het Torentje. Dus toen was het niet nodig om te bellen. Maar ik had wel behoefte aan dat gesprek. In de eerste plaats om stil te staan bij de vraag: wat doen we met de moties van de Tweede Kamer, want die moeten onverkort worden uitgevoerd. Maar ook toen dat beeld toch nog naar voren kwam bij die spreekbeurt van mevrouw Verdonk, ja wat is dat nu? En wat heeft ze gezegd: dat zij een vraag kreeg van iemand in het publiek die zei: mevrouw Hirsi Ali heeft nog al wat betekenis gehad voor de Nederlandse samenleving, met haar opvattingen. Dat zou toch reden moeten zijn om haar in ieder geval het Nederlanderschap te gunnen. Toen heeft mevrouw Verdonk wat ze tegen mij vertelde gezegd: ja, maar zo kun je niet met een Nederlanderschap omgaan, want daar gelden heel andere criteria voor. En toen heeft ze in antwoord op die vraag gezegd: ik kan niets voor Hirsi Ali.

VRAAG:
Maar ze heeft ook gezegd: ik ben vanochtend wakker geworden en dacht bij mezelf: ik heb de goede beslissing genomen.


BALKENENDE:
Dat is natuurlijk ook een opmerking waarbij vraagtekens geplaatst moesten worden. Mevrouw Verdonk zei vorige week vrijdag als eerste reactie op de uitzending van Zembla dat ze eigenlijk niet verwachtte dat er problemen zouden ontstaan voor Hirsi Ali. Daar is ze maandag opteruggekomen, omdat juridische analyses haar werden voorgehouden. Toen werd gezegd: er zijn dingen die niet goed in het verleden. Op basis daarvan heeft ze toen gemeend actie te moeten ondernemen. Vervolgens als je dan een Kamerdebat hebt en je zegt zelf: ik ga zaken heroverwegen, ja dan moet je natuurlijk niet de direct met een zin komen: ik heb een goede beslissing genomen, want je bent juist aan het heroverwegen. Dat was denk ik een minder gelukkige uitspraak. En dat is ook de reden geweest waarom ik het nodig vond om onder andere daarover te spreken toen we elkaar donderdagmiddag in het Torentje tegenkwamen.

VRAAG:
Vandaag heeft u het met de hele ministerraad over gehad. Hoe was het die sfeer?


BALKENENDE:
Een heel kritische sfeer. Er werd niet met deuren gesmeten of zo, er zijn hele grote woorden gebruikt. Het was een zakelijk gesprek, maar wel zeer indringend.

VRAAG:
Voel je dan ook die spanning?


BALKENENDE:
Ja, natuurlijk Er is zeker spanning. Kijk, het is een onderwerp dat iedereen in Nederland heeft bezig gehouden. Hoeveel mensen hebben niet gekeken naar het debat? Het is een onderwerp dat er toe heeft geleid dat er heel veel over Nederland is geschreven, en bepaald niet op een positieve manier. Dat heb je ook aan te trekken. Dus er waren verschillende redenen om indringend met elkaar van gedachte te wisselen. Dus het was een heel intensief gesprek.

VRAAG:
Vanavond is mevrouw Verdonk weer live op televisie onder andere met Mark Rutte in het lijsttrekkersdebat voor de VVD. Gaat u daar nu extra gespitst naar kijken en op haar woorden letten?


BALKENENDE:
U kunt er van uitgaan dat ik als premier natuurlijk altijd gespitst ben, zeker bij onderwerpen die iedereen bezig houden. Aan de andere kant, laten we er wel van uitgaan dat het een debat is tussen drie kandidaten van de VVD. Ik heb ook begrepen dat er een blok politieke actualiteiten in zal zitten. Dus ik neem aan dat er wel gesproken zal worden over de verwikkelingen van deze week.

VRAAG:
En mogelijk moet u haar morgen dan weer op de vingers tikken.


BALKENENDE:
Ik denk niet dat het nodig is. We hebben gisteren goed en indringend met elkaar gesproken. Daar was ook alle aanleiding toe. We hebben vandaag in de ministerraad op een heel effectieve manier met elkaar gesproken en ook gezegd dat er geen stappen worden gezet zonder dat er overleg is met andere betrokken ministers of met de hele ministerraad. En laat ik het maar zo zeggen: een gewaarschuwd mens telt voor twee. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, MT)