TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

20 mei 2006

38 procent Nederlanders verdiept zich in kwaliteit ziekenhuis De Volkskrant, zaterdag 20 mei 2006

Ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar veel efficiënter en veiliger gaan werken. Door beter te plannen en nieuwe behandelmethodes toe te passen, hoeven patiënten minder te wachten, liggen ze korter in het ziekenhuis en neemt het aantal infecties, doorligwonden en medicatiefouten flink af.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van het project Sneller Beter, die begin volgende maand naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Het project is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid en wordt ondersteund door ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen. In vier jaar tijd passen 24 van de ruim honderd ziekenhuizen nieuwe, internationaal beproefde werkmethoden toe.

Daardoor daalde bijvoorbeeld de toegangstijd tot poliklinieken met 42 procent, van 48 naar 28 dagen. Het aantal doorligwonden bij patiënten nam met 60 procent af. Het ministerie verwacht dat de overige ziekenhuizen uit concurrentie-overwegingen de projecten op eigen kosten zullen overnemen. De marktwerking in de zorg speelt daarbij een belangrijke rol: zorgverzekeraars zijn sinds dit jaar niet meer verplicht met alle ziekenhuizen voor alle behandelingen contracten te sluiten en zullen eisen gaan stellen.

Patiënten doen dat al, zo blijkt uit een enquête die de Volkskrant door TNS NIPO liet uitvoeren. Bijna 40 procent van de Nederlanders verdiept zich in de kwaliteit van ziekenhuizen. Zij letten daarbij vooral op de reputatie van ziekenhuis of specialist maar ook op wachtlijsten. Informatie vergaren ze via de huisarts, vrienden en familie en via internet. Patiënten zijn ook bereid te reizen voor een beter ziekenhuis. Gemiddeld willen ze daarvoor 37 kilometer afleggen.

Bijna een derde van de Nederlanders die de afgelopen twee jaar zelf of met een van hun naasten in het ziekenhuis was, meldt dat daarbij fouten zijn gemaakt. Het gaat vooral om vergissingen tijdens de operatie en om fouten bij het toedienen van medicijnen. Eén op de zeven Nederlanders is tamelijk tot zeer bang voor fouten in het ziekenhuis. Toch waarderen zij de ziekenhuizen met een ruime zeven.

E4189 | TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Volkskrant. Het onderzoek is uitgevoerd onder Nederlanders in de leeftijdscategorie van 18 jaar en ouder, in de periode van 3 tot en met 8 mei 2006 (n=1.077).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Carolien Hendrix (tel: 020 522 54 87).