Boekje: persberichten schrijven voor de fractie

ALMERE, 20060520 -- 'Politiek is leuk, politiek is belangrijk en het is essentieel voor de relatie tussen burger en volksvertegenwoordiger dat politieke standpunten aandacht krijgen.' Dat is in het kort de motivatie van Johan van der Kroef voor het schrijven van het nieuwe boekje 'Hoe schrijf ik persberichten voor de fractie?' voor fracties in gemeenteraden en provinciale staten.


De schrijver heeft jarenlang persberichten geschreven voor de gemeenteraadsfractie van het CDA in Almere. Hij wilde de opgedane kennis en ervaring graag beschikbaar stellen voor 'amateur fractievoorlichters in spe'. Johan van der Kroef: 'Ik merkte dat veel gemeenteraadsleden in het land moeite hebben met publiciteit. Ze kunnen niet beschikken over een eigen professionele voorlichter, omdat daar geen budget voor is.' Soms kan via de raadsgriffie wel een beroep gedaan worden op een communicatiedeskundige. 'Maar dan moet de fractie wel goed kunnen aangeven wat de inhoud moet zijn', aldus Van der Kroef. En daar zit nou de kneep: het gaat niet alleen om het schrijven op zich, maar ook hoe je moet omgaan met publiciteit. Volgens de schrijver kunnen mensen met enig taalgevoel en vooral betrokkenheid met de plaatselijke politiek veel bereiken als schrijver van persberichten, wanneer ze een aantal basisregels hanteren.

In het boekwerkje (68 pagina's) worden die basisregels behandeld met steeds als achtergrond de plaatselijke politieke praktijk. Essentieel is volgens de schrijver dat de hele fractie in is voor een goed publiciteitsbeleid en daarom krijgt dit ook aandacht in het boekje. Het boek is dan ook geschikt voor alle fractieleden (zowel van gemeenteraadsfracties als van fracties van provinciale staten). De stelling van Johan van der Kroef is dat publiciteit een integraal onderdeel moet zijn van het fractiebeleid: 'Een politieke partij kan niet zonder publiciteit. Politiek bedrijf je niet in het verborgene'.

Het boek wordt uitgegeven met behulp van een print-on-demand provider in Toronto. Zie www.lulu.com/johanvanderkroef voor meer informatie. Kosten van het boekje: ongeveer 8 euro exclusief verzendkosten (afhankelijk van dollarkoers).




Ingezonden persbericht