Ingezonden persbericht

  P E R S B E R I C H T   

 

Amersfoort, 19 mei 2006

 

Algazelle geboren in DierenPark Amersfoort

Onverwachte kudde-uitbreiding op De Sahara

 

In DierenPark Amersfoort is er vandaag om 13.45 uur onder het toeziend oog van het publiek een algazelle geboren. De geboorte kwam totaal onverwacht omdat de verzorgers niet wisten dat algazellevrouwtje Liesbeth drachtig was. Het geslacht van de pasgeborene is nog niet bekend.

 

De geboorte vond plaats in het nieuwste themagebied De Sahara en nam nog geen twintig minuten in beslag. Het jong maakt een gezonde, alerte indruk. Binnen een uur na de geboorte zette het al zijn eerste wankele stappen aan de zijde van zijn moeder. Voor prooidieren als de algazelle is dit van levensbelang zodat ze meteen met de kudde mee kunnen.

 

Drie dames

De drie algazelledames die DierenPark Amersfoort sinds april van dit jaar, samen met de struisvogels, op De Sahara houdt, komen uit Artis. De 5-jarige Liesbeth moet daar ongeveer een jaar geleden gedekt zijn. Blijkbaar heeft de Amsterdamse bok zich goed van zijn taak gekweten, want een soortgenoot in Artis kreeg deze week ook een jong. De twee andere algazellen in Amersfoort zijn nog te jong om drachtig te kunnen zijn.

 

Europees soortbehoudprogramma

In het wild zijn algazellen door intensieve jacht zo goed als uitgestorven. In dierentuinen doen ze het zo goed dat ze in het wild al zijn uitgezet in beschermde gebieden in Tunesië. Met de geboorte van het jong doet DierenPark Amersfoort actief mee met het Europese soortbehoudprogramma (EEP).

 

 

///

Noot voor redactie;