Ingezonden persbericht

Nijmegen, vrijdagnacht 19 mei 2006: Heksennacht

De jaarlijks in diverse steden georganiseerde Heksennacht is een protest tegen seksueel geweld. Wij protesteren tegen het feit, dat vrouwen bang moeten zijn voor 'enge mannen' 's nachts op straat, aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie. Wij protesteren tegen het idee dat vrouwen, om aanranding of verkrachting te voorkomen, 's nachts niet alleen naar buiten moeten gaan en zich zeker niet in minder drukke, onverlichte stukken van de stad moeten begeven. En tegen het argument dat vrouwen, als zij veilig willen zijn en zich veilig willen voelen, beter binnen kunnen blijven. Dat is de omgekeerde wereld!

Ook in Nijmegen werd vandaag aandacht besteed aan de heksennacht. Er werden op verschillende plekken in het centrum posters geplakt en graffitis gespoten. Met onze boodschap dragen we twee dingen uit: aan de ene kant willen we vrouwen aanmoedigen om hun kracht te tonen en de straat op te blijven gaan. Aan de andere kant geven we een duidelijk signaal af dat vrouwen geen willoze objecten zijn die door Jan en alleman misbruikt kunnen worden!

Met leuzen in de spoortunnel is expliciet aandacht gevestigd op de schokkende gebeurtenis die daar nog geen maand geleden heeft plaatsgevonden. Een vrouw werd er seksueel misbruikt terwijl mensen eraan voorbij liepen. Ook in de media heeft dit nauwelijks aandacht gekregen.

Zie voor meer informatie over akties in verband met de heksennacht: www.heksennacht.tk