Ridders van de Haar 20-21 Mei 2006

Een Middeleeuws Toernooi

UTRECHT, 20060313 -- Op 20 en 21 Mei zal kasteel De Haar nabij Utrecht het decor zijn van een schouwspel dat 5 eeuwen geleden al niet alledaags was; een middeleeuws toernooi. Acht ridders zullen - met hun gevolg - tegen elkaar in het strijdperk treden. U bent van harte uitgenodigd om dit familie-evenement bij te wonen, waar allerhande activiteiten voor het hele gezin worden georganiseerd.


Inzet is de onafhankelijkheid van Utrecht tegenover Bourgondië, vertegenwoordigd door Antoon de Bastaard, die het toernooi organiseert. De ridders en hun gevolg komen uit heel de wereld om hun vaardigheden aan het publiek te tonen. Niet alleen het steekspel, maar ook een jachtshow, veldslag, voetgevechten en andere demonstraties zullen een compleet en accuraat beeld van de middeleeuwen geven. U bent ook van harte welkom om het middeleeuwse kamp te betreden en te kijken hoe deze soldaten en ridders zich voorbereiden op de strijd, of simpelweg een potje koken. Zij zullen ook zeer bereid zijn om u te woord te staan, hoewel ze van heinde en verre komen en dus niet allemaal dezelfde taal zullen spreken.

Naast de verschillende shows is er ook een middeleeuwse markt, waarbij ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun waren proberen te slijten. Ook zullen zij demonstreren hoe deze waren op middeleeuwse wijze vervaardigd worden, waarbij het publiek regelmatig zelf de handen uit de mouwen kan steken. Overal in de mooie tuinen van het kasteel vind men entertainers, zoals vuurspuwers, minstrelen, verhalenvertellers, zwaardkunstenaars en natuurlijk Johannes de Nar. Voor de kinderen zijn er tal van activiteiten, waarbij ze niet alleen zich kunnen laten schminken of hun eigen wapenschild maken, maar ook deel kunnen nemen aan de verkleedwedstrijd en de Kinderveldslag.

Ook voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd. Eten en drinken is in overvloed verkrijgbaar, van een middeleeuwse stoofpot met kasteelbier, tot het modernere kopje koffie met een broodje. Voor diegenen die de ervaring compleet willen maken, is het zelfs mogelijk een picknickmand te bestellen met middeleeuwse inhoud. De sfeervolle tuinen rond het kasteel lenen zich hier tenslotte uitstekend voor.

We hopen u in Mei te mogen begroeten bij Kasteel de Haar. Meer informatie kunt u vinden op onze website.
www.riddertoernooi.nl
www.kasteeldehaar.nl