Ingezonden persbericht

Vrijheid, discriminatie en verantwoordelijkheid


Conferentie van Federatie voor Universele Vrede, 20 mei (10-16uur), Hotel Huize Glory, Elzenlaan 2, 1865 BM Bergen aan Zee, Noord Holland


AMSTERDAM, 20060512 --
Naar aanleiding van de Deense spotprenten over Al Qaeda terroristen laaide de discussie hoog op over de verhouding tussen vrijheid van meningsuiting en de grenzen daarvan. Wanneer kom je de grens tegen van belediging of discriminatie? Wat is verantwoordelijk omgaan met vrijheid van meningsuiting? Anderzijds wordt ook nogal eens opgemerkt dat de anti-discriminatie wetgeving de vrijheid van meningsuiting teveel beperkt.




De vraag is ook of je via wetgeving eigenlijk wel echt de kern van het discriminatieprobleem kunt aanpakken. De oorspronkelijke betekenis van het woord discriminatie is onderscheid maken, hetgeen een belangrijke aktiviteit is in het dagelijks leven die op zich neutraal van karakter is. Het probleem is dat het onderscheid maken bij het woord discriminatie verbonden is gaan worden met een neerbuigende houding, waarbij mensen bepaalde groepen mensen gaan zien als tweederangs burgers of in extreme gevallen als geen echte mensen.


Daar religies veel bezig zijn met mentaliteit en houding van de mens, kan terecht gevraagd worden wat de interreligieuze gemeenschap te bieden heeft om het probleem van neerbuigende discriminatie op te lossen. Daarbij zal echter ook onder ogen gezien moeten worden of vertegenwoordigers van religies zich ook niet schuldig hebben gemaakt aan deze kwalijke zaak. In deze conferentie willen we echter vooral onderzoeken hoe het goede potentieel van religie versterkt en aangesproken kan worden met betrekking tot het oplossen van dit vraagstuk.


In deze bijeenkomst presenteert de Federatie voor Universele Vrede (FUV) een visie, die voor velen al een inspiratiebron is geworden tot meer acceptatie van andersdenkenden en interreligieuze en internationale samenwerking voor wereldvrede, waarbij de grenzen van overtuiging, nationalisme en racisme worden overstegen. De kernvisie - het besef dat God als Ouders is voor de gehele mensheid, die de mens uit liefde heeft geschapen als Zijn kinderen, met vrijheid en eigen verantwoordelijkheid onder het principe van leven voor de ander - geeft hiertoe een sterke impuls. Het thema van de conferentie wordt eveneens toegelicht door Abdullah Haselhoef, publicist en Islamitisch raadsman.


Tot slot is het laatste deel van het programma gewijd aan het Initiatief van Vredesambassadeurs en zullen enkele personen de onderscheiding van "Vredesambassadeur" ontvangen.