Museum Beelden aan Zee


PERSBERICHT Cornelis Zitman. Onze man in Caracas museum Beelden aan Zee, 21 mei t/m 5 november 2006

Biografie
De Leidse aannemerszoon Cornelis Zitman (1926) doorliep de Haagse academie waar hij bevriend raakte met Co Westerik. Toen hij werd opgeroepen voor militaire dienst en ingezet dreigde te worden in de politionele acties week hij uit ­ aangemonsterd op een Zweedse tanker ­ naar Venezuela. Daar bouwde hij in het jungledorp Coro een succesvol meubelbedrijf op en tekende en schilderde in zijn vrije tijd. Rond 1960 zette hij een punt achter deze loopbaan en verbleef drie jaar met zijn gezin op Grenada waar hij beeldjes ging maken met de inheemse bevolking van dat eiland als uitgangspunt. Het besluit om beeldhouwer vervolgde hij met een bezoek aan Nederland waar de beeldhouwer Starreveld hem verder bekwaamde in de techniek, met name in het bronsgieten. Rond 1963 vestigde het gezin Zitman zich in een eeuwenoude suikermolen in de heuvels boven Caracas die Zitman wist om te bouwen tot een unieke woon- en werkplek. Zijn vroegste sculpturale werk ­ een groep van 23 kleinplastieken ­ werd in 1968 geëxposeerd in het belangrijkste kunstmuseum van Caracas en bracht hem de nodige erkenning. Zitman werd professor aan de plaatselijke academie en als kunstenaar groeide hij uit tot de Botéro van Venezuela. Kort daarop werd hij bezocht door Dina Vierny, het model van Maillol en Matisse. Als enige erfgenaam van de eerste bouwde zij in het naoorlogse Parijs een florerende kunsthandel op. In 1995 opende zij in de Rue de Grénelles het Musée Maillol. Haar kennismaking met Zitman leidde direct tot de aankoop van zijn volledige oeuvre en het begin van zijn internationale loopbaan, want Vierny zou tentoonstellingen van haar `cher sculpteur' over de hele wereld organiseren. Musée Maillol / Fondation Dina Vierny besteedt permanent aandacht aan Zitmans werk en wordt naast de kunstenaar de grootste bruikleengever van de tentoonstelling in Beelden aan Zee.

Schenking Beelden aan Zee
Tussen Theo en Lida Scholten, stichters van museum Beelden aan Zee en het echtpaar Zitman is in de afgelopen decennia een vriendschappelijke band gegroeid nadat de Scholtens in 1973 een werk hadden aangekocht. Toen Beelden aan Zee zijn poorten opende was het hun grote wens een tentoonstelling aan zijn werk te wijden. . Z.O.Z.

De overzichtstentoonstelling in museum Beelden aan Zee is het Nederlandse debuut van de inmiddels 80-jarige kunstenaar.

Tentoonstelling en catalogus
De tentoonstelling zal een kleine honderd beelden en reliëfs omvatten, plus een aantal originele kleine schetsen, houtskooltekeningen en documentatie. Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven met een essay van Bertrand Lorquin, conservator van het Musée Maillol, waarin hij enkele thema's uit het werk van Zitman toelicht. Dick den Haas, oud-ambassadeur van Nederland in Venezuela, zal een persoonlijk getint verhaal schrijven. De catalogus wordt rijkelijk geïllustreerd met foto's van de geëxposeerde beelden, van Zitman zelf en van zijn leven en woning te Caracas. Deze catalogus is een uitgave van museum Beelden aan Zee en Waanders uitgevers in Zwolle.

///////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd om de tentoonstelling te bezichtigen op vrijdag 19 mei 2006 van 11.00 ­ 17.00 uur . Voorts wordt de pers uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling op zondag 21 mei a.s. om 17.30 uur.

NB.: in verband met de voorbereiding van de opening op 21 mei a.s. is het museum op zaterdag 20 mei a.s. de hele dag gesloten.

Voor inlichtingen: Rob Verhagen adjunct directeur/PR Tel: 070-3585857 fax: 070-3584050
e-mail: verhagen@beeldenaanzee.nl

bijlagen: beeldmateriaal en factsheet (met gegevens over de catalogus)