Gemeente Amsterdam



Overhoeksfestival: een bijzondere gebeurtenis

9 mei 2006
-

Amsterdam-Noord is het decor voor een bijzonder festival op zaterdag 20 en zondag 21 mei 2006. Dan vindt het Overhoeksfestival plaats: een ontmoeting en wisselwerking van beeldende kunst, poëzie, film en muziek.

Voor het festival is een unieke plek gevonden: het gebied "Overhoeks". Dit is de plek die, kijkend vanaf het Centraal Station, het meest opvalt aan de noordelijke IJ-oever: het beeldbepalende gebied rond de Shell-toren en de ingang van het Noord-Hollandsch kanaal.

Noord over 't IJ

Deze plek maakt nu nog deel uit van het bedrijfsterrein van Shell, maar zal in de komende jaren drastisch veranderen onder andere door de nieuwbouw van het Filmmuseum. Shell trekt zich terug op een veel kleiner gebied en "Overhoeks" komt vrij voor nieuwe ontwikkelingen. De ontwikkeling van een culturele functie van dit grootstedelijk stukje Amsterdam kan best een extra impuls gebruiken, zoals de vestiging van een cultureel centrum. Dit festival probeert daar een bijdrage aan te verlenen.

Lucebert als inspirator

De rode draad van het festivalprogramma wordt gevormd door de inspiratie die de dichter-schilder Lucebert (1924-1994) bood, en nog steeds biedt, aan hedendaagse kunstenaars die buiten hun eigen vakgebied willen treden. De traditionele scheidslijnen tussen verschillende kunstvormen zijn barrières voor een brede ontwikkeling van de kunst. Juist de verbinding tussen kunstvormen als poëzie, film, beeldende kunst en muziek maakt kunst gevarieerd, spannend, onconventioneel en aansprekend.

Dit thema, dat zo belangrijk was voor Lucebert, staat centraal op het Overhoeksfestival en wordt tot uiting gebracht door theater, muziek, film, beeldende kunst en poëzie.

Festivalprogramma

Het festival wordt geopend op zaterdagmiddag 20 mei om 13.00 uur met het symposium "Cultuur aan het IJ".Onder leiding van Felix Rottenberg vindt een debat plaats over de kansen en risico's van een cultuurcentrum aan het IJ, waarover Cyrille Offermans (schrijver en essayist) en Diana Wind (directeur Stedelijk Museum Schiedam) een inleiding zullen houden.

Daarna zal Facettenhet programma "Symbiose" verzorgen waarin de relatie tussen muziek en beeldende kunst centraal zal staan.