Deltion College


Studenten Deltion vliegen over de Maas

Vliegen vanaf een zes meter hoge schans. Dit staat vijf studenten van het Deltion College uit Zwolle te wachten tijdens de Red Bull Flugtag op 21 mei in Rotterdam. De studenten bouwen hun eigen vliegtuig en doen zo mee aan het eerste Flugtag evenement van Nederland.

Veertig teams die zich vanaf een platform wagen met maar één doel: zo ver mogelijk vliegen over de Maas. De eerste Nederlandse Red Bull Flugtag is op 21 mei in Rotterdam, na eerdere edities in onder andere San Fransisco, Miami, Milaan, Londen en Johannesburg. Honderden teams hebben zich ingeschreven. Slechts veertig teams hebben uiteindelijk met hun bouwtekening een startbewijs verdiend om aan de start te mogen verschijnen. Waaronder het Deltion College.

Zelf bouwen

Patrick, Michel, Arjan, Sander en Wesley vormen samen het team Deltion. Deze derdejaars studenten volgen de opleiding Vliegtuigonderhoudstechnicus Mechanisch aan het Deltion College. In zeven weken tijd bouwen zij het ultieme vliegtuig dat hen meters ver over de Maas laat vliegen. Het vliegtuig mag niet motorisch aangedreven worden, maar er mag wel gebruik worden gemaakt van eigen spierkracht. Het vliegtuig met één van de studenten als piloot wordt door de andere teamleden van een zes meter hoog platform afgeduwd.

De studenten hebben zelf initiatief genomen om deel te nemen aan de Red Bull Flugtag. De opleiding Vliegtuigonderhoudstechnicus leidt op tot het onderhouden van vliegtuigen, niet tot het bouwen ervan of tot piloot. De studenten leren door het bouwen wel hoe een vliegtuig in elkaar steekt. Omdat dit leerproces zeker toegevoegde waarde heeft voor de ontwikkeling van de studenten, heeft Deltion besloten de studenten zowel financieel als materieel te steunen. In de Luchtvaarthal is ruimte gemaakt voor de jongens om hun eigen vliegtuig te bouwen. Met hun eigen ontwerp en hun eigen handwerk, hoopt Deltion op een goede eindklassering.

Beoordeling

De vlucht wordt door een jury beoordeeld op afgelegde afstand en creativiteit. In die categorieën worden de prijzen verdeeld. Rotterdam verwacht tienduizenden enthousiaste fans als getuige van dit vliegspektakel.

Datum: 16-05-2006

---