Museon Den Haag

Persbericht

Datum:
17 mei 2006

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

Tel.
070-3381421 of 0616578515

Koning Improe ontvangt 100.000e bezoeker voor tentoonstelling 'Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?' in Museon

Het Haagse Museon ontvangt op 21 mei a.s. de 100.000e bezoeker voor de tentoonstelling 'Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?' . Koning Improe zal de
speciale gast op feestelijke wijze onthalen. Ruim 27.000 scholieren uit primair-
en voortgezet onderwijs hebben inmiddels in klassenverband deze succesvolle

expositie bezocht. 'Menseneters' is nog te zien tot en met 5 juni 2006.

Kinderimprovisatietheater
Theatergroep Mar&Co speelt op zondag 21 mei en maandag 5 juni voor kinderen van 5 t/m 11 jaar het stuk 'Improela!' Diep verscholen in het Woud van het Koninkrijk van de Menseneters ligt een klein land, genaamd Improeland. In dit land woont een klein volk, de Improela's, geregeerd door de waardige Koning Improe. Om het fantasierijke Improeland te bereiken moet eerst een barre en spannende tocht door een mysterieus woud worden ondernomen.

Tijdens deze reis wordt onder andere getest hoe moedig en dapper de museumbezoekertjes zijn en krijgen zij allerlei wetenswaardigheden te horen over de Improela's. Het bijzondere is dat de kinderen bepalen wat Koning Improe gaat vertellen, want in Improeland worden de verhalen ter plekke bedacht! Improela wordt gespeeld door Monique van Aken, Edwin van Koeverden, Martijn Loerakker, Inge van der Veen en Marco van Veldhuizen. De toegang is gratis met een Museon toegangsbewijs.

Speeldata en tijden

Zondag 21 mei en maandag 5 juni (Pinksteren).1ste voorstelling: 13.00 u t/m 13.30 uur, 2de voorstelling: 14.15 u t/m 14.45 uur en 3de voorstelling: 15.30 u t/m 16.00 uur.

Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?
Leeuwen, tijgers, krokodillen, haaien en wolven. Hoe gevaarlijk zijn ze? En hoe gevaarlijk zijn wij voor hen? Deze familie-expositie gaat over de betekenis van grote en gevaarlijke beesten voor de mens. Een avontuurlijke tocht door een spannend woud vol wilde dieren maakt het gevaar tot op de huid voelbaar. Toch is er niet alleen angst maar ook bewondering. En juist die combinatie maakt deze gevaarlijke dieren tot hoofdrolspelers in veel rituelen en mythen. Maar ook in het dagelijkse leven lenen we graag hun machtige - en vaak mooie imago: we lopen op panterschoenen, rijden in een Jaguar en stoppen een tijger in de tank. De expositie is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Aan de slag
Bezoekers van 'Menseneters' worden op een interactieve wijze bij de tentoonstelling betrokken.
Er zijn films, spellen en verhalen en wie durft mag door de -namaak- krokodil kruipen en rituele voorwerpen bekijken, net zoals de Papoea kinderen dat doen als teken van volwassenheid. Aai een haai en voel voorzichtig aan zijn tanden. Bovendien is het mogelijk dierenmaskers en amuletten te maken van haaientanden in de Werkhoek. Een reuze wereldkaart vertelt waar al deze gevaarlijke dieren wonen. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek waar leeuwen en tijgers kunnen worden aangeraakt.

Kinderboek

Bij de tentoonstelling is het kinderboek 'Menseneters; Koninklijke tijgers en heilige haaien' verschenen, geschreven door de samenstellers van de tentoonstelling, Jet Bakels en Anne-Marie Boer, uitgeverij Leopold, prijs 15,95). Een boek vol verhalen, mythes en weetjes over mensenetende dieren. Lusten wolven wel Roodkapjes? Hoe verdedig je je tegen een woedende beer? Zorgen luipaarden in Afrika voor regen? Hoe komt het dat Tommy uit Sumatra een tijger heeft als grootvader?

Samenwerking

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met cultureel antropologe Jet Bakels die onderzoek deed naar de betekenis van tijgerverhalen in Indonesië.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / jeugd 12 t/m 17 jaar: 6,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 5,50 Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

Extra informatie

Angst en bewondering
Menseneters zijn angstaanjagend maar tegelijkertijd aantrekkelijk. Overal ter wereld krijgen deze dieren opmerkelijke talenten, specifieke eigenschappen en magische krachten toegedicht. Wolven bijvoorbeeld, worden vooral als eng, onbetrouwbaar en gevaarlijk gezien. In Europa heeft de angst en betrekkelijke last die men van deze dieren had, geleid tot jacht op alle mogelijke manieren. In andere delen van de wereld heeft de angst voor gevaarlijke dieren juist geleid tot een zekere bewondering. Menseneters belichamen zowel het kwade als het goede: angst, vernieling en dood, maar ook macht, status, overwinning en vruchtbaarheid. Zo werden de krachten van de krokodil in Egypte bewonderd en kreeg het dier een goddelijke status. Vorsten identificeren zich vaak met de kracht van de gevaarlijkste dieren om op die manier hun eigen macht te onderstrepen. In de expositie is te zien dat de kracht van tanden en klauwen van gevaarlijke dieren werd ingezet als magisch middel in oorlogen of om mensen te beschermen. Menseneters spelen dus wereldwijd een belangrijke rol in het dagelijkse en rituele leven van de mens. In de tentoonstelling is hiervan een groot aantal voorbeelden te zien. De bezoeker wordt door een spannend bos geleid waar hij oog in oog komt te staan met de wilde dieren. De expositie toont honderden voorwerpen uit alle culturen, zoals jachtkleding uit Europa, een haaienharnas van de Gilberteilanden, tronen uit Afrika, een schild met tijgerhuid van de Naga, amuletten, maskers, een jaguarpak uit Zuid-Amerika, een kroon met echte leeuwenmanen uit Ethiopië en de met tijgerstrepen beschilderde staart van een F 16 gevechtsvliegtuig.

In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl